Nem bírják a magyar zenét a csíkszeredai románok

A Facebookon háborodtak fel, amiért a városnapokra csak egy román együttest hívtak.
Hirdetés

Egy jelenleg már nem elérhető Facebook-csoportban néhány román nemzetiségű csíkszeredai polgár felháborodottságának adott hangot amiatt, hogy a városvezetés csak egyetlen román együttest hívott meg a városnapokra. Bezzeg Magyarországról hat zenekar jön! A témára le is csapott a Vocea Transilvaniei nevű portál, mely pár bejegyzést is idéz. Miért csak a magyaroknak szólnak a városnapok? – kérdezi az egyik felhasználó. Egy másik megjegyzi: a magyar lakosság gyűlölete miatt a románok arra kényszerülnek, hogy más városokba szórakozzanak. A hozzászólók nehezményezik azt is, hogy az önkormányzat nem vesz tudomást a román lakosság panaszairól. Szégyelljék magukat! – teszik hozzá.

Az említett hírportál beidézi a csoport névtelen adminisztrátorát, aki elmondta: Csíkszereda román lakossága elégedetlen azzal, hogy a városnapokra évről évre magyar együtteseket hívnak. Antal Attila polgármestert is megkérdezték, aki azzal érvelt, hogy Csíkszereda messze van Bukaresttől, ugyanakkor a román együttesek drágák is, és többnyire foglaltak nyáron. Az elöljáró azt is hozzátette: a programot az önkormányzat alkalmazottaival közösen állították össze, külön odafigyelve az idősebb és a fiatalabb generáció igényeire.

A pénteken kezdődő városnapok keretében fellép a Kiscsillag, a Kistehén, Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Pankastic, a Compact Disco Magyarországról, további a gyergyói Bagossy Brothers Company, a csíkszeredai Role, a marosvásárhelyi Defender és a bukaresti Compact.

A város egyébként közel 38 ezer lakossal rendelkezik, ennek 82 százaléka magyarnak vallotta magát a 2011-es népszámlálási adatok szerint.

Hirdetés