Székelyföldi nyelvi közszolgálat létrehozását javasolják

A kétnyelvű ügyintézéshez biztosítana erőforrást és kompetenciát.
Hirdetés

Hargita és Kovászna megye társulva létrehozhatna egy közszolgálatot, amely a hivatali anyanyelvhasználatot, a kétnyelvű ügyintézést segítené – erről szól a POLITEIA Romániai Magyar Politikatudományi Egyesület közpolitikai javaslata, amelyet nyilvános politikai vitára bocsátanak.

A javaslatnak az a célja, hogy

előmozdítsa a magyar nyelv használatát a hivatali ügyintézésben

és az állampolgárokkal való kapcsolattartásban egy közös, Hargita és Kovászna megyei közszolgáltatás révén.

Mint írják, a közszolgálat létrehozása olyan megoldás lenne, amely nem igényel különösebb intézményi, illetve pénzügyi-költségvetési erőfeszítést Hargita és Kovászna megye közigazgatási hatóságai részéről.

Az eddigi kutatásokra alapozva abból indulnak ki, hogy

a létező anyanyelvi jogok nem érvényesülnek,

mivel nincsenek meg az intézményes feltételek, hiányzik a közigazgatási magyar nyelvi korpusz, az önkormányzatoknak nincs erőforrásuk a kétnyelvű hivatali ügyintézés lebonyolítására, és a helyi magyar képviselők szintjén sincs meg a kellő politikai akarat ennek megvalósítására.

Megoldás lenne ennek a helyzetnek az orvoslására, ha

Hargita és Kovászna megye közösen létrehozna egy közhasznú fejlesztési társulást,

Hirdetés

amely egy szakmai iroda révén, többek között szakfordítókkal és közigazgatási szakjogásszal segítené a két megye összes önkormányzatát a
határozatok, közlemények és jegyzőkönyvek lefordításában, illetve a webes felületeken történő közzétételében (ideértve a polgármesteri hivatalok kétnyelvű honlapjait is.

A nyelvi közszolgálat karbantarthatná és folyamatosan frissíthetné az egységes magyar közigazgatási nyelvet is – áll a POLITEIA javaslatában.

A dokumentum megtekinhtető itt.

 

Hirdetés