2016-ban állítólag megszabadulunk Pontától

Victor Ponta ugyanis nem vállal újabb miniszterelnöki mandátumot.
Hirdetés

Victor Ponta nem akar újabb miniszterelnöki mandátumra pályázni 2016 őszén – jelentette kedden a Mediafax hírügynökség a szociáldemokrata politikusnak egy televíziós interjúban elhangzott kijelentését idézve. Ponta úgy vélekedett, hogy öt év jelentős időszak a kormány élén, ez alatt sok „jó dolgot tehet”, de – mint utalt rá – nem szeretné, ha azzal vádolnák, hogy intézkedései választási célokat szolgálnak.

Riporteri kérdésre válaszolva Ponta hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem akar már kormányfő lenni, de a jövő évi választásokat illetően azt tartja fontosnak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a jelenlegi koalíciós partnerekkel – a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) – együtt a választások után ismét többséget alkothasson a parlamentben. Ponta szerint

nem kétséges, hogy vannak olyan kollégái a koalícióban, akik alkalmasak a kormány irányítására.

Victor Ponta júliusban már visszalépett a PSD elnöki tisztségéből, hogy „ne rontsa pártja megítélését”, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene. A politikai elemzők szerint pártján belül is megingott Ponta támogatottsága: ezt jelezte az, hogy múlt héten nem az általa javasolt jelöltet, hanem Liviu Dragnea volt ügyvezető elnököt választották a PSD ideiglenes elnökévé.

A korrupciógyanúba keveredett miniszterelnököt a jobbközép ellenzék éléről államfővé választott Klaus Johannis államfő lemondásra szólította fel, de Ponta egyértelművé tette: ki akarja tölteni miniszterelnöki mandátumát. Az ellenzék szerint nem az a kérdés, hogy kap-e Ponta újabb miniszterelnöki mandátumot a jövő év végén, hanem az, hogy megmaradhat-e addig tisztségében.

Hirdetés