Emil Boc is beharangozta az Untold Fesztivált

Hiper-szuper és mega-giga fesztivál települ Kolozsvár közepére. Így fognak elhelyezni, szállítani és megtáncoltatni ötvenezer embert naponta.
Hirdetés

Naponta több mint ötvenezer bulizóra számítanak az Untold Fesztivál szervezői csak a központi helyszínen, a sétatéri park nagyrészén, a Kolozsvár Aréna és a sportcsarnok körül kiépítendő fesztiválvárosban. Ehhez jön még a Sunny színpad a Sun strandon és a We Are Rocking the City rockfesztivál a Főtéren. Ez utóbbi ingyenes lesz főként a kolozsváriak kedvéért, hangsúlyozta Emil Boc polgármester az Untold Fesztivál mai monstre sajtótájékoztatóján.

Még soha ennyi karhatalmist nem láttunk élőben sajtót tájékoztatni, mint amennyi ma ült a Kolozsvári Aréna konferenciatermének pódiumán. A polgármester és a fesztivál főszervezője, Bogdan Buta volt a feltét a városi rendőrparancsnok, a megyei rendőrparancsnok, a csendőrség mobil egységének parancsnoka és a katasztrófavédelmisek megyei főfelügyelője szendvicsében. 
 
Untold sajtótájékoztató
 
És természetesen mindannyian elmondták, hogy rettenetesen sokan leszünk a fesztiválon, és ők erre már 

nagyon de nagyon felkészültek.

Július 30. és augusztus 2. között naponta 400 rendőr és csendőr járőrözik majd a városban és a fesztiválhelyszínen, 20 férőhelyes mozgó kórházat telepítenek a stadion és a sportcsarnok közé, 11 ponton nyújtanak elsősegélyt, 6 tűzoltóegység áll majd készenlétben. A helyszínen lehet majd jelenteni az esetleges lopásokat, és felkészült a fesztiválra a rendőrség drogellenes ügyosztálya is, bár azt nem kötötték az orrunkra, hogyan.
 
A biztonsági intézkedések egyike a központi park nagyrészének lezárása is a fesztiváljeggyel nem rendelkező nagyközönség elől, szerda éjjel 23 órától hétfő reggel 8 óráig. Egyrészt  itt kaphatnak némi árnyékot, függőágyat, folyadék- és pénzutántöltést a fesztiválozók, másrészt biztonsági szabály, hogy kell egy nagy szabad terület, ahova ki lehet ereszteni pár tízezer embert, ha az óvintézkedések ellenére mégis történne valami az Arénában. 
 
A Szamosnak mégse lehet nekiereszteni a bulizókat, főleg hogy most azt is kerítés választja el az úttesttől, akárcsak a stadiont és a sétatéri parkot. Nagyon furi érzés két sor kerítés között autózni most a magyar színháztól a sportcsarnokig.
 
Kerítések között

Előre kérik a kolozsváriak bocsánatát

és türelmét úgy a szervezők, mint Emil Boc polgármester a park lezárása, a jelentős útlezárások és forgalomkorlátozások miatt, és arra kérik a helyi lakosságot, csütörtöktől vasárnapig kerüljék el autóval a belvárost, használják a tömegközlekedést. 
 
Ez vonatkozik a fesztiválra autóval érkezőkre is, nekik a meglévő városi parkolókon kívül külön parkolókat alakítanak ki 6100 férőhellyel a Sun strand és a Cora hipermarket között, az Ószer helyén (ezért most szombaton nem lesz ócskapiacozás), a Mărăști negyedi Expónál és a Györgyfalvi negyedben a Palocsay kert környékén, ahol kétezer ember verhet sátrat fejenként 49 lejért. 
 
Innen, a kempingből nemcsak a helyi tömegközlekedés járataival, hanem fesztiválbuszokkal is el lehet érni a központi helyszínt. A fesztiváljárat egész éjszaka üzemel, akárcsak öt városi vonalon (6, 25, 46, 30, 36) és egy fenesi vonalon (M21) közlekedő autóbuszok. Az Untold parkolóktól este nyolc után sűrítik a járatokat a központi helyszín irányába, a fő járatok visszafele éjjel 3 után közlekednek majd sűrűbben.
 
Untold sajtótájékoztató
 
Ezekre ugyanúgy négy lejért lehet venni a közlekedési vállalat bódéiban, mint a helybélieknek, de a szervezők ajánlják az egynapos és az egyhetes bérleteket is. SMS-ben szintén lehet buszjegyet venni, de csak hazai mobilhálózatból, illetve a mobilPay Wallet telefonos applikációhoz bármilyen bankszámla csatlakoztatható, és azzal is lehet vásárolni.
 
A Monostort az állomással összekötő 101-es és 102-es villamos viszont csak délután 6-ig jár csütörtökön, illetve délután 5-ig pénteken, hétvégén pedig egyáltalán nem – tudtuk meg. Szombaton és vasárnap autóbuszok járnak helyettük a Monostor – Independentei út – Garibaldi híd – Július 14. Tér – Dragalina – Horea – vonatállomás útvonalon.
 
Útlezárásokra a következő szakaszokon számítsunk:
  • a Stadion utcán (Aleea Stadion) július 26-án 23 órától augusztus 5. reggel 8 óráig;
  • a George Cosbuc utcán a Függetlenség (Independentei) úttól a Fürdő (Cardinal Iuliu Hossu) utcáig július 28-án 23 órától augusztus 4. reggel 8 óráig;
  • a Függetlenség útján a Garibaldi hídtól a Napoca hídig július 28-án 23:30-tól augusztus 4-én 04:30-ig, a villamosok kivételével.

Megéri kibírni az ideiglenes korlátozásokat,

hangsúlyozta Emil Boc polgármester, mert a fesztivál egyrészt hírét viszi a városnak (a Fizess a véreddel kampánnyal máris bekerült Kolozsvár és Erdély a The Guardian, a BBC vagy a Washington Post híradásai közé), másrészt az ide érkező fesztiválozók jelentős bevételt termelnek elsősorban a vendéglátóiparnak. A vendégeket a fesztiválhelyszíneken etető és itató kereskedők 80 százaléka helyi.
 
Adókból és díjakból 600 ezer eurós bevételre számít a városháza, miközben 400 ezer euróval támogatta a fesztivál megszervezését. Ez kevesebb mint egytizede a fesztivál 4,5 millió eurós összköltségvetésének – mondta Boc. A magánlakások kiadásából származó magánbevétel még jelentősebb – az intézményes szálláshelyek egész egyszerűen elfogytak. 
 
Még soha ennyire nem foglalták le Kolozsvár és környéke szállóhelyeit: a fesztiválozók 60 százaléka érkezik más településről, 15 százaléka külföldről, az összes kontinensről. Jönnek Ausztráliából, Kanadából, Új-Zélandról és a Fülöp-szigetekről is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Így használd a fesztivált

Mesés és egész használható térképet rajzoltak a fesztivál központi helyszínéről, a másik oldalon a program böngészhető színpadok szerint. A programot zsebre lehet tenni iPhone-ra és Androidos készülékre is letölthető applikációval.
 
Untold Fesztivál térképe
 
Kattintásra kinagyul!
 
Beazonosítható a nyolc fő színpad közül hét, az evős, illetve a nyugizós helyek, a vécék (összesen 700 a különböző helyszíneken) és azok a pontok, ahol fel lehet tölteni a Transilvania Bank által biztosított Festipay kártyákat. A helyszíneken összesen 52 feltöltőpontot létesítenek majd. 
 
A fesztiválon ugyanis csak ezzel a kártyával lehet fizetni, remélhetőleg gyorsan és egyszerűen, mivel a 400 fizetési pont érintés nélkül leolvassa őket. A bank 2500 darab, 50 és 100 lejjel előre feltöltött kártyát is biztosít. Nem lesz olcsó a fesztivál, a csapolt sör 6 lejbe, a dobozos 7 lejbe kerül majd. De legalább annyi bárpultnál lehet megvenni, hogy egymás mellé helyezve elérnék a 300 métert is. És báronként öt ember fog kiszolgálni, hogy ne száradjanak ki a bulizók, mint Bukarestben.
 
Plágiumgyanú is felmerült a sajtótájékoztatón: újságírók felvetették, hogy az Electric Castle fesztivál művészeti igazgatója szerint az Untold tőlük koppintotta az ötletet, hogy a bárpultokat sörösládákból építsék fel. Erre a szervezők csak annyit mondtak, hogy világszerte élnek ezzel a módszerrel.
 
Legelső belépéskor a jegyet karszalagra kell váltani, ezt csak a sétatéri park közepén kialakított főbejáratnál lehet megtenni. Itt:
 
Készül az Untold főbejárata
 
A fesztivál programja naponta 12 órától kezdődik, és másnap délelőtt 10 órakor végződik – ekkor a fesztiválozók kötelezően el kell hagyják a területet.
 
Egy nappal nyitás előtt, azaz szerdán már ki lehet váltani a karszalagot, a szervezők azt tanácsolják a kolozsváriaknak, éljenek a szerdai alkalommal, hogy elkerüljék a következő napon várható torlódást. Ha megvan a karszalag, akkor az oldalsó bejáraton is be lehet lépni a parkba. A főtéri rockfesztiválhoz nem kell karszalag, az ingyenes lesz.

Az Untold azzal akar lenyűgözni,

hogy 18 méter magas és 70 méter széles színpadot épít a stadionban, ezt 13 teherautónyi anyagból állítják össze. A hangosítását és a fényeket 2700 KW energia, 120 hangszóró, 533 reflektor, 306 négyzetméter képernyő és egy olyan holland produkciós csapat biztosítja, amely világszínvonalú fesztiválokon dolgozott már együtt Armin van Buurennel vagy Tiestóval. Csak a főszínpad 400 ezer euróba kerül.
 
Készül a színpad
 
A fesztiválon dolgozók 99 százaléka fiatal, vagyis 17 és 35 év közötti. A teljes csapatlétszám 5000 fölé rúg, beleértve a több mint ezer önkéntest is. A szervezőcsapat fele kolozsvári, fele más városokból érkezett. 
 
A fesztivál a jelenleg legmenőbb electro-dance-music képviselőit hozza el Romániába, sokukat most először: Avicii, Armin van Buuren, David Guetta és Dimitri Vegas&Like Mike. A színpadokon több mint 150 hazai, magyarországi és nemzetközi együttes és DJ lép fel, közöttük az Irie Maffia, ATB, Fedde le Grande, Tinie Tempah, John Newman, Patrice, Dj Premier, AronChupa, Foreign Beggars, Wilkinson, ANDYC, Tom Odell, John Digweed, Sharam, Nic Fanciulli, Satoshie Tomiie, Duke Dumont, Michael Calfan, Lost Frequencies, Gentleman, Gramatik.
 
Ráadásul több nyelven kommunikál a fesztiválozókkal: több nyelvű a honlap és a térkép, magyarul is olvasható a szabályzat, az Igen, tessék! mozgalommal közösen készítették azokat a matricákat és kitűzőket, amelyek jelezni fogják az önkénteseken és az árusoknál, hogy milyen nyelven lehet megszólítani őket. A beszélt nyelvek az IFI Főváros nyelvei: román, magyar, angol, német és francia. 
 
És ha idén nagyon jól sül el az Untold, jövőre is megrendezik. Készülj, Kolozsvár! 

Hirdetés