Az elhurcolt váradi zsidó gyerekeknek állítanak emléket

Jelképes helyszínen, az egykori váradi gettó helyén fog állni a közadományokból készített szobor.
Hirdetés

Három évébe telt a Tikvah Egyesületnek, míg hazai és külföldi magánemberek, civil és egyházi szervezetek támogatásával, Flor Kent angliai szobrász keze által elkészülhetett holokauszt nagyváradi gyermekáldozatainak emléket állító szobor. A szobrot a mai Bălcescu-park, a régebbi Rhédey-kert bejáratához kerül majd, innen indultak ugyanis 1944-ben a váradi zsidókat Auschwitzba szállító vonatok.

Teszler Emília, az egyesület vezetője és lánya, Maia egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt a szobor októberben esedékes felállításáról. Hangsúlyozták: bár az a vád érte őket, hogy közpénzből állítanak szobrot, az önkormányzat csupán a három négyzetméternyi területet biztosítja, ahol a szobor állni fog.

A húszezer eurót, amennyibe került a szobor kiöntése Angliában, valamint a talapzat elkészítése és a szobor Nagyváradra szállítása, zsidó és keresztény magánemberek hozták össze. Teszler Emília név szerint megemlítette: az Amerikai Egyesült Államokban jegyzett Jewish Distribution Comitee, Mózes Teréz és családja Stern Péter és családja, a nagyváradi görög katolikus és római katolikus püspökség és a váradi messiási zsidó közösség támogatását, illetve Emődi Tamás váradi építész engedélyeztetésben nyújtott segítségét.

A szobor a 13 éves Heyman Évát fogja megjeleníteni naplójával egy padon ülve. A kislányt 1944. október 17-én, 13 éves korában, az auschwitzi C lágerben gázosították el. Nagyszülei szintén Auschwitzban vesztek oda, édesanyja később öngyilkos lett.

Fotó: a váradi Heyman Éva portréja  

Hirdetés