Újraterveznék a világot

Erősen indult, sőt dübörög Tusványos: mókás-magvas beszólásokkal nyitották meg a veteránok. Süketek párbeszéde és axiomatikus hímsovinizmus a színpadon.
Hirdetés

Gerjedtek az agyak és a mikrofonok ma délelőtt: nem emlékszem, hogy valaha ennyi mókás elszólás fűszerezte volna Tusványos megnyitóját, a többször bereccsenő mikrofon viszont a tábori áldást sem kímélte. 

Előbb a 27.-et, majd a közönség jelzésére a 26. Tusványost is megnyitotta Demeter Szilárd moderátor, a technika lenyugodott, mi pedig megtudtuk, hogy az idei, Több mint fesztivál szlogen újratervezés eredménye. Eredetileg A világ újratervezése címet adták az idei tábornak, de tavasszal „egy pártkongresszus” is Újratervezés címen futott, így elálltak a szótól.
 
Tusványos veteránjai
 
Albert Tibor, Fancsali Barna, Tárnok Mária, Németh Zsolt, Demeter Szilárd, Sándor Krisztina, Potápi Árpád, Toró T. Tibor
 
A gondolattól viszont nem, mondta Demeter, az alapító atyák pedig a két szlogen értelmezésével indították a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (amit mi is már csak a hagyomány kedvéért írunk ki ilyen hosszan).

Azért több mint fesztivál, 

mert a most 25 esztendős szabadegyetem a Kárpát-medencei polgári közgondolkodás egyik központja – állította Németh Zsolt, a tábor egyik alapítója, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Pár napja már lakodalom is, mert két régi szervező most házasodott össze, evezett családi vizekre a politikus, majd hardcore politikai témákra tért át.

Azért kell az újratervezés,

mert a 25 év politikai korszakhatár is: teljesen új geopolitikai helyzet alakul ki Európában, a stabilitás és az instabilitás erői egymásnak feszülnek a szűkebb és tágabb környékünkön, mondta Németh, és azzal illusztrálta, hogy 
  • újra háború van Európában, ráadásul a szomszédunkban, Ukrajnában, több mint tízezer halálos áldozattal; 
  • brutális terrorsorozattal kellett szembesülnünk úgy Európában, mint Európától délre és keletre, embereket fejeznek le, mert mást hisznek vagy gondolnak, mint a radikális iszlamisták; 
  • tízmilliók kerekednek fel, hogy új életet találjanak maguknak a világ fejlettebb oldalán; 
  • az EU az elmúlt hetekben majdnem rálépett egy új pályára, az eurózónából, EU-ból való kilépés pályájára, amire végül nem állt rá, de jelzi, hogy az Európai Unió nagyon mély válságot él át.
A mi helyünk a stabilitás oldalán van, Magyarország a stabilitás oldalán áll, azaz kész határozottan fellépni mind Európa külső, mind belső stabilitásáért – jelentette ki Németh Zsolt, és ezt úgy értette, hogy Magyarország támogatja az euroatlanti katonai és biztonsági stabilitást (NATO), valamint a gazdaságit is: a TTIP néven futó, Észak-Amerika és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amelyről még mindig tárgyal a két fél.

Európa ne a bevándorlásból pótolja magát

Az EU-ban közös migrációs és menekültpolitikára van szerinte szükség, Európának meg kell védenie magát a bevándorlástól, mert Európa nem Amerika – jelentette ki Németh Zsolt, aki szerint az európai társadalomnak meg kell tanulnia, hogy fenntarthatóan újratermelje önmagát, és ne a bevándorlással ellensúlyozza negatív népszaporulati trendjeit.
 
Németh szerint az energiauniót is meg kell teremteni az EU-ban, hogy csökkentse külső függését különösen Oroszországtól, mindehhez szerinte egységes, de nem föderálódó Európára van szükség. Úgy vélte, Közép-Európa jelenleg a stabilitás térsége, és küldetésként felvállalhatná egész Európa stabilitásának megteremtését különös tekintettel arra, hogy Dél-Európa „vörösödik” (előretörtek a baloldali pártok), Észak-Európa pedig „barnul” (előretör az idegengyűlölet).
 
Két dolog kell Közép-Európa sikeréhez, állította a külpolitikus: normalizálni kell a magyar-lengyel viszonyt és a magyar-román viszonyt. Erre szerinte esély az, hogy jövőre választás lesz úgy Lengyelországban, mint Romániában.

A román-magyar párbeszéd a süketek párbeszéde

2012 óta, vélte Németh Zsolt. Ezt később Sándor Krisztina, a politikai programok szervezője illusztrálta azzal, hogy hiába hívták meg a táborba beszélgetni Hargita és Kovászna megye prefektusát, a román külügyminisztérium fontos politikusait, nem jöttek el, nem küldtek senkit maguk helyett, a DNA vezetője, Laura Codruța Kövesi pedig nem is válaszolt, pedig meghívták őt is a korrupcióellenes küzdelmet vizsgáló beszélgetésre.
 
A magyar nemzetpolitika a stabilitás nemzetpolitikája, mondta Németh Zsolt, ezért várja el szomszédaitól is a stabilitást, hogy a határain túl élő magyar közösségek jogbiztonságot élvezhessenek, kiszámítható, a kizárólag a jog alapján eljáró igazságszolgáltatást, és szabadon használhassák a nemzeti szimbólumokat. A nemzetpolitika pedig fontos hívószó lesz Európában, vélte a külpolitikus, mióta Oroszország erre hivatkozva rohanta le Ukrajnát. 
 
Tárnok Mária, Németh Zsolt, Demeter Szilárd, Sándor Krisztina
 
Tusványos szerinte fontos túlélőtábor is, a túlélés feltétele pedig három axióma, idézte a székely mondást: az asszony nem ember, a sör nem ital, a medve nem játék. Míg az utóbbi biztonsági feltételt nem vitatjuk, sőt, az első kifejezetten felháborított, ezért ennek később még teret szentelünk.
 
Ennél szimpatikusabban, Tusványos Köztársaság szabad polgáraiként köszöntött minket a másik alapítóatya, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke. A moderátor azon felvetésére fejtegette, miért több Tusványos egy fesztiválnál, miszerint

Erdély úgy van, hogy nincs, de igény lenne rá.

A Barcelona futballklub szlogenje is az, hogy Több, mint egy klub – mondta Toró, és el is magyarázta, miért: mert mögötte egy töbmilliós közösség áll. Stadionja százezer főt képes befogadni, miközben csak a bérletesek legalább 120-130 ezren vannak. Vagyis a szurkolói úgy fizetik a bérletet, hogy tudják, nem jutnak el minden meccsre.
 
A nemzetpolitikai műhelyként, folyamatként több mint fesztivál, több mint szabadegyetem, több mint diáktábor idei kínálatából a neki kedves témákat ajánlotta: 
  • nemzetközi kerekasztal az Európai Szabad Szövetség pártjaival (katalán, baszk, skót, vallon, flamand küldöttek mondják el, mit jelent Európa belső bővítése);
  • beszélgetés arról, mi történik a romániai korrupcióellenes harc címszó alatt;
  • és hát persze az autonómiás kerekasztalok annak ellenére, hogy gyakran megkapja, miért erőltetjük itt az autonómiát, amikor nem jutunk vele egyről a kettőre. Egyrészt épp ezért, mert még nem jutottunk a végére, mondta, másrészt azért jutottunk egyről kettőre, háromra, négyre. Tavaly létezett egy, most már két székelyföldi autonómiastatútum, és Toró szerint nagyon is meg kell beszélni, hogy ez a kettő több-e, mint egy;
  • és figyeljünk az erdélyi román transzilvanistákra, autonomistákra, akik ugyan még nem rendezték soraikat ütőképes politikai alakulattá, de az ad a mozgalomnak aktualitást, hogy idéntől akár 3 ember is alakíthat pártot, és ez új perspektíva a regionális pártok előtt.

Dicsekvésre és bocsánatkérésre is

alkalmat adnak az idei számok, amelyeket Tárnok Mária sorolt a magyarországi főszervező, a Pro Minoritate Alapítvány képviseletében. (Amely a sokatmondó és sokat megmosolyogtató Pro Monitoritate elszólásban részesült. 🙂 Idén 
  • 28 partnerszervezet szállt be a tábor munkálataiba,
  • 20 helyszínen zajlanak a programok, 
  • naponta mintegy 150 előadó kerekasztalbeszélget,
  • 170 szervező működteti a tábor, ez az eddig legnagyobb létszám az új beléptető rendszernek köszönhető.
  • Közel hétezren látogattak a táborba tegnap este, egészítette ki Fancsali Barna MIT-elnök a statisztikát, és reméli, a következő napokban ez a szám eléri a 13-15 ezret.
  • 300 fős stáb egészíti ki a szervezők munkáját, ők főként a tábor vendéglátói oldalát működtetik.
A karszalagos beléptető rendszert jól, de még nem zökkenőmentesen menedzselik, kérte mindenki türelmét Fancsali, a programfüzet pedig jelenleg csak online elérhető, kérte az elnézést Sándor Krisztina. A nyomtatott verziót ma estére várják, addig is telefonos applikációban lehet letölteni a programot. 
 
Gyülekezik a közönség
 
Az applikációt szakmai gyakorlatként készítették el kolozsvári egyetemisták, ez még csak demoverzió, és jövőre jobb lesz – ígérte Fancsali Barna. Sándor Krisztina pedig azt, hogy jövőre felhagynak azzal, hogy csak a végleges programot és egyszerre töltsék fel a honlapra, inkább fokozatosan teszik közzé a programpontokat, ahogy 85-90 százalékban biztossá válnak.
 
Nagy újítás idén, hogy aszfaltút vezet a tábor szívébe, a Gyöngyvirág kocsmáig, illetve az alsó recepcióig, ahol idéntől csomag- és értékmegőrző is működik. 

Idén is meghívták Kelemen Hunort,

az RMDSZ szövetségi elnökét a pénteki nemzetpolitikai kerekasztalra, de nem fogadta el, így nem tudják egy asztalhoz ültetni a három erdélyi magyar párt elnökét, de talán egy másik erdélyi táborban majd sikerül, reménykedett Sándor Krisztina.
 
Albert Tibor pedig, Tusnádfürdő polgármestere abban reménykedett, hogy a tusnádfürdőieket előreveszik beléptetéskor, és hogy idén nem virágzik fel a gumicsizma biznisz. Tartja magát a kánikula, esőre nem sok az esély. Egy János bácsis és egy részeg székely bácsis vicc között azt tanácsolta a táborozóknak, a leaszfaltozott út ellenére minél kevesebbszer hajtsanak be a táborba autóval, inkább sétáljanak, és olvassák el a tábor 25 éves történetét a kerítésre kifüggesztett bannereken. És persze a medvét kerüljék ki, ha találkoznának vele.
 
Ha már az aszfalt lett a megnyitó leitmotívuma, Demeter Szilárd azzal zárta, hogy legalább addig legyen még Tusványos, amíg nem autópályán érünk le Budapestről Tusnádfürdőre.
 

Hirdetés