Katalónia függetlensége lehet a tét az őszi spanyol választásokon

A Spanyolországtól való elszakadást támogató pártok koalíciót alkottak, és az elszakadással kampányolnak. Győzelem esetén egyoldalúan kikiálthatják Katalónia függetlenségét.
Hirdetés

Regionális választásokra készül szeptember végén Spanyolország. Összefogtak és egységesen indulnak a Katalónia függetlenségéért küzdő pártok, akik abban bíznak, hogy a választás egyben egy függetlenségi referendumnak is megfelel. A Financial Times szerint ha győz a függetlenedést támogató mozgalom, akkor legitimitást nyernek arra, hogy az elszakadást követeljék Spanyolországtól.

A koalíció a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) pártból és a Katalán Republikánus Balból (ERC) áll, de olyan prominens személyek is csatlakoztak a kampányhoz, mint például Pep Guardiola, az FC Bayern München vezetője, a FC Barcelona korábbi edzője, aki maga is szerepel a választási listán – igaz, utolsó helyen.

A katalán parlament elnöke, Artur Mas korábban kijelentette: amennyiben ismét a szeparatisták nyernek, 18 hónapon belül elkészül a katalán alkotmány és egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget. A miniszterelnök egyébként – a kormánypártokhoz hasonlóan – határozottan elutasította a mozgalmat. „Nem lesz semmilyen katalán függetlenség. Szeptemberben egyedül a regionális parlamentről lesz szavazás, semmi másról” – jelentette ki Mariano Rajoy.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság 38 százaléka voksolna mellette, míg 45 ellene.

Fotó: SITA/AP 

Hirdetés