Himnusz-éneklési per: 1500 beadvánnyal intenek be a prefektusnak

A három magyar párt összefogása révén 1500 beadvány gyűlt össze, amiatt, hogy Kovászna prefektusa fellebbezett a magyar himnusz elénekléséért kirótt bírság ügyében.
Hirdetés

Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei szervezetei közösen tartottak sajtótájékoztatót kedden abból az alkalomból, hogy iktatták a prefektúrán a beadványokat. A prefektus ötezer lejes bírságot rótt ki az MPP-re, mert a párt által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt. A bírságolás jegyzőkönyvét

a bíróság alapfokon érvénytelenítette, de a prefektus fellebbezett a döntés ellen.

A Sebastian Cucu prefektusnak címzett beadványokat tiltakozásképpen iktatták a hivatalnál, és 30 napon belül választ várnak ezekre. A három magyar párt egy hónappal korábban jelentette be ezt az akciót, akkor azt a célt tűzték ki, hogy ezer beadványt iktassanak a kormánybiztosi hivatalnál.

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elmondta: arra a kérdésre várnak választ a prefektustól, hogy miért üldözi a magyar himnuszt. „Nem lenne szabad, hogy nemzeti szimbólumaink használatáért ilyen módon járjanak el velünk szemben, de vállaljuk a harcot, közösen” – mondta az MPP megyei elnöke, akit az RMDSZ háromszéki szervezete által kiadott közlemény idézett. Az MPP megyei elnöke emlékeztetett, hogy

a himnuszperben a következő tárgyalást szeptember 15-ére tűzték ki.

„Ha egymásnak feszülünk nemzeti ügyekben, akkor a magyarságnak nincs nagy jövője Erdélyben” – fogalmazott Bedő Zoltán, az EMNP megyei önkormányzati képviselője arra utalva, hogy a himnuszperben mindhárom párt egységes álláspontot képvisel.

Hirdetés

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke közölte, hogy a beadványok magyar nyelven íródtak, az elsőt már június 24-én iktatták, de még nem kaptak választ rá.

Fotó: Székelyhon/Kocsis-Boldizsár János

Hirdetés