Újabb erdélyi kultfőváros-jelölt a láthatáron

Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy felkötheti a gatyáját: jön Marosvásárhely.
Hirdetés

Kissé elhamarkodottan indítottuk el néhány napja szavazógépünket, amelyen voksolni lehet azokra a romániai városokra, amelyek indulnának az Európa Kulturális Fővárosa címért 2021-ben. Dorin Florea vásárhelyi polgármester és Ciprian Dobre, a Maros megyei tanács elnöke ugyanis közös sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy Marosvásárhely megpályázná a címet – tudósít a Maszol.ro.

Akárcsak Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely sem „csak” a saját nevében indulna a megmérettetésen: míg a háromszéki megyeszékhely a teljes Székelyföldet képviselné kultfővárosként, Maros megye központja 

Segesvárral és Szovátával együttműködve 

vágnának bele a projektbe. De felhasználnák a korábbi kulturális fővárosokkal, például Péccsel kiépített kapcsolataikat is, meg Kecskemétre – mint testvérvárosra és a szecesszió másik fellegvárára – is számítanak. 
 
Dorin Floreából a projekt kapcsán előjött a mélyen benne rejtőző multikulturalitás-hívő is, hiszen a motivációs tényezőként említette a város soknemzetiségű jellegét, és kijelentette:  

„ha mi együtt megyünk, románok, magyarok és cigányok, többen vagyunk, mint az oltyánok”.

Arra is kitért, hogy korábban ugyan szó volt a Sepsiszentgyörggyel való együttműködésről is, de ez azért esett kútba, mert a háromszékiek túlságosan Székelyföld-központú kultfővárosi projektben gondolkodtak. 
 
A pályázat iratait egyébként október 10-ig kell benyújtani, az előzsűrizése pedig november 1-én zajlik le. A végleges döntés időpontja 2016. szeptembere. 

Hirdetés