Civilek kétnyelvűsítettek egy iskolát

Marosvásárhelyen helyeztek ki kétnyelvű feliratokat. A város vegyes iskoláiban is egynyelvű az adminisztráció, a honlap, az orvosi ellátás, stb.
Hirdetés

Elsőként az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola (korábban 8-as iskola) belső nyelvi tájképét kétnyelvűsítette a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) – számol be róla a szervezet mai közleménye. 

 
A több mint száz kétnyelvű felirat a tanév végén került ki az iskola három épületrészében, az osztálytermekre, az irodákra, a szaktermekre, de kétnyelvűvé vált a tanintézményben a tornaterem, a mosdók feliratozása, valamint az összes biztonsági, irányjelző és figyelmeztető szöveg is. A kétnyelvűsítés közel 600 lejbe került, de nem az iskolának: a CEMO  kiemelt programja, a Kétnyelvűség az oktatásban kiemelt támogatója a magyaroszági Szerencsejáték Zrt.

Jöttek, láttak, jelentettek

A civilek monitorizálták a marosvásárhelyi iskolákat, és azt találták, hogy a város oktatási intézményeiben (az óvodákat is beleértve) az általános kommunikáció kizárólag egynyelvű, továbbá a magyar gyerekekkel, szülőkkel történő szóbeli, írásbeli tájékoztatás, minden ügymenet csak román nyelven zajlik.
 
Az iskolák falai nem tükrözik a többnyelvűséget, nincsenek magyar nyelvű faliújságok, az adminisztratív személyzet nem beszél magyarul, a legtöbb helyen nagyon durván rászólnak a magyarul beszélő diákra, szülőre egyaránt, hogy beszéljenek románul. Az iskolák nagy része egynyelvű honlappal rendelkezik, az orvosi rendelők és iskolakönyvtárakban senki nem beszél magyarul.
 
Iskolát kétnyelvűsít a CEMO
 
A CEMO 2013-ban feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a marosvásárhelyi teljes oktatási intézményhálózatot, összesen 65 intézményt. A Tanács ezután megjelölt hat területet – feliratozás, webodal, kommunikáció írásban és szóban, iskolai projektek, faliújságok –, amelyet kétnyelvűsítenie kell minden egyes oktatási intézménynek. Néhány iskolát leszámítva, amelyekben a CEMO segédletével és közbenjárásával megvalósult az iskolai kétnyelvűség, a város iskoláinak többsége továbbra is elzárkózik a jelenlegi gyakorlat megszüntetésétől, gyakran forráshiányra hivakoznak.

Most adományoznak

Hogy a pénz ne legyen akadály, a CEMO adományozási projektet indított: kétnyelvű feliratokat adományoznak az oktatási intézményeknek, azoknak csak el kell fogadniuk. Az adományt gyakran elutasítják, számol be a projektről a közlemény.
 
Az adományt elfogadó intézményekkel megállapodnak abban, hogy a kétnyelvű nyelvi tájkép kialakítása mellett a többi területen – közérdekű tájékoztatás, értékelés, faliújságok, iskolai évzáró és évnyitó – az adott iskola követni fogja a kétnyelvűség elvét.
 
A CEMO jelenleg is több iskolával tárgyal, azt reméli, nyár végéig még egy-két iskolában megjelennek majd a kétnyelvű feliratok. A kétnyelvűsítési programot pedig addig szeretné folytatni, ameddig minden egyes marosvásárhelyi iskolában, óvodában sikerül megvalósítani a kétnyelvű nyelvi tájképet. Azok az intézmények, amelyek nem hajlandóak a kétnyelvű feliratokat megvalósítani, újabb ODT feljelentésre számíthatnak.
 
Képek: CEMO
 

Hirdetés