Magyarul kér ingyenes tömegközlekedést egy román újságíró

Mégpedig Kolozsváron. Liviu Alexa szerint a terve egyáltalán nem populista, sőt még a turizmust is fellendítené.
Hirdetés

Alexa saját lapja, a Ziar de Cluj internetes felületén tette közzé felhívását magyar nyelven is, Ingyenes tömegközlekedés minden kolozsvári lakos számára! Olvasd el és gondold meg! felkiáltással. Az ismert újságíró és üzletember gesztusa a kolozsvári magyar olvasóközönség megszólítására mindenképp értékelendő, bár a szövegről lerí, hogy a híres fordító, Gúgel Transzlét ültette át magyarra (ha nem így van, annál rosszabb, mert akkor feleslegesen fizetett a fordításért valakinek).

Node mit is akar Liviu Alexa?

Ha jól értjük, abból indul ki, hogy Kolozsvár gazdag város, de a pénzeket a helyi önkormányzat rosszul osztja szét. Más nagyvárosokra hivatkozik, ahol a tömegközlekedés nemcsak a nyugdíjasok és egyetemisták számára kedvezményes, hanem minden polgár számára, akinek az adott településre szól a személyi igazolványa – példaként hozza fel Tallint, aztán Tallint, végül meg Tallint.

A javaslata mögött „zöld” megfontolások is állnak, mint írja, Kolozsvár a legforgalmasabb város Erdélyben, kevés parkolóhellyel, ezért a belvárosi parkolási díjakat jelentős mértékben növelni kéne, ezáltal a gépkocsivezetők egy részét (szerinte úgy 10 százalékot) el lehetne riasztani a mindennapi autókázástól, a tehetősebbek viszont így is kifizetnék a drágább parkolási díjat. Ez – azon kívül, hogy részben ebből finanszíroznák a tömegközlekedés ingyenessé tételéből származó költségvetési hiányt – megkönnyítené a munkavállalást is azok számára, akik a lakóhelyüktől távol eső munkahelyeken vállalnának állást, de ezt nem tehetik meg a tömegközlekedési kiadások miatt.

Megpróbáljuk összefoglalni a gyakorlati megvalósítás mikéntjének lényegét. Minden kolozsvári polgár, aki rendelkezik „buletinnel”, kapna egy „zöldkártyát”, amely

hozzáférést biztosítana az összes tömegközlekedési eszközhöz és útvonalhoz.

Évente egyszer, 5 euróért lehetne beszerezni, és kiváltaná a jegyet (akiknek nem Kolozsvárra szól a személyi igazolványuk, nem részesülnének az áldásból, ők továbbra is jeggyel utaznának). A repülőtérről érkező turisták is ingyen utazhatnának, továbbá a szállodák, vendéglők, bárok és éttermek is ingyen közlekedési kártyát kapnának ügyfeleik számára, ez ösztönözné az idegenforgalmat. Mindeközben csillagászatira növelnék a parkolási óradíjakat a kincses város központjában – ha a város közepén foglalnád a helyet és rontanád a levegőt, fizess érte! Az ebből bejövő pénzt a közlekedési költségekhez irányítanák az önkormányzati büdzsében.

Hirdetés

Ha arra kíváncsi, hogyan képzeli el részletesebben lebontva az ingyenes tömegközlekedést Liviu Alexa, kattintson az alábbi linkre.

Fotó forrása: Liviu Alexa Facebook-oldala

Hirdetés