Elhalasztják az állami vezetők béremelését

Egymásra mutogat Ponta, Oprea és Johannis.
Hirdetés

Mégsem emelkedik augusztus elsejétől a 48 állami vezető fizetése, mivel alig egy nappal az erről szóló kormányhatározat elfogadása után Victor Ponta közölte, hogy elhalasztják béremelést.

A törökországi gyógykezeléséről nemrég hazatért miniszterelnök csütörtök este betelefonált a B1 televízió műsorába és közölte: a szerdai kormányülésen újabb rendeletet fogadnak el, amellyel elhalasztják a vezetők fizetésemelését. Ponta szerint erre csak a közalkalmazotti bérek emelésére kerül majd sor.

Ponta távollétében Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök vezetésével döntött a kabinet a béremelésről.

Ennek értelmében jelentősen, több mint kétszeresére nőtt volna a magas rangú vezetők – köztük az államelnök, a kormányfő, a parlament házelnökei, a miniszterek stb. – havi járandósága.

Ponta azt követően telefonált be a B1 hírtelevízió műsorába, hogy az adásban az elnöki hivatal igazgatója azt állította: nem Klaus Johannis államfő kérte járandósága emelését Opreától, ezt csak a szociáldemokraták próbálják így beállítani.

Hirdetés

Ponta közölte: „elege van ebből az olcsó népszerűség-hajhászásból”, és majd akkor növelik a vezető tisztségviselők bérét, amikor (a tervek szerint év végéig) elfogadják a közalkalmazotti bérekről szóló új kerettörvényt.

Klaus Johannis egyébként korábbi nyilatkozataiban támogatta azt, hogy a vezetők járandóságai „összhangban álljanak” az állami apparátusban betöltött szerepükkel.

Az államfő pénteken a Facebook-on reagált a halasztás hírére: elfogadhatatlannak tartja, hogy miután a kormány egységesen elfogadott egy döntést, a miniszterelnök bejelenti, hogy felül kell vizsgálni azt. „Ez megkérdőjelezi, hogy Romániának van-e vagy sem műkösőképes kormánya” – írta Johannis.
 

Hirdetés