Nem fogja elhinni, mit kapott Ferenc pápa Bolíviában

Na mi az ott Evo Morales kezében?
Hirdetés

Ferenc pápa éppen dél-amerikai körúton tartózkodik – úgy is mondhatjuk: hazalátogatott –, ennek a második állomása volt Bolívia. Ez az ország a magyar anyanyelvű olvasók tudatába leginkább a Tóásó Előd kálváriájának köszönhetően került be, de elnökének, Evo Moralesnak a legújabb húzása is valószínűleg emlékezetes marad.

A pápa méltatta Bolívia erőfeszítéseit a szegények és mellőzöttek politikai és gazdasági bevonásában, és arról is beszélt, hogy a katolikus egyháznak több évszázados gyökerei vannak az országban. Morales, aki köszöntőjében kifejtette, hogy a pápa ugyanazon célokért, a szükséget szenvedők megsegítéséért dolgozik, mint ő és kormánya, rögvest példázta is a katolicizmus mély társadalmi beágyazottságát, ámbár elég sajátos módon. A bolíviai elnök ugyanis egy 

sarló-kalapáccsá átalakított feszületet ajándékozott Őszentségének, 

aki elég sokatmondó arckifejezéssel fogadta azt. Amúgy ő is meglepte vendéglátóját, egy Szűz Mária-mozaikkal és a legutóbbi, a környezettel foglalkozó pápai enciklikájának egy példányával. Tudjuk, hogy Latin-Amerikában a viszonyok kicsit bonyolultabbak, mint ahogyan a kommunista diktatúrát megélt Közép-Kelet-Európából látszik, a felaszabadítás teológiájáról is hallottunk, de azért a sarló-kalapácsra feszített Jézus Krisztus mégis bizarr ajándéknak számít a katolikus egyház feje számára.
 
Ferenc pápa vasárnap kezdődött, kilencedik külföldi apostoli útja során három országban, Ecuadorban, Bolíviában és Paraguay-ban tölt két-két napot. Ez lesz 

a katolikus egyházfő eddigi leghosszabb külföldi látogatása.  

Az argentin pápa járt már a dél-amerikai kontinensen pápává választása óta: 2013 nyarán a Rio de Janeiróban rendezett Ifjúsági Világtalálkozón, de a brazíliai út még elődje, XVI. Benedek programjának része volt. 
 
Fotó: El Universal

Hirdetés