Holnap végre elkezdődik a Jazz in the Park fesztivál!

Ez az, amire sokan egy éve várnak.
Hirdetés

A négy napos szotyogtatás, időhúzás, meg a Szamos-parti hipsztergyülekező után holnap, azaz pénteken végre megnyitja nem létező kapuit a sétatéri Jazz in the Park fesztivál.

Egyes kritikusok már tavaly megjegyezték, igen szellemesen, hogy a Jazz in the Park az a dzsesszfesztivál, ahol nem játszanak dzsesszt. Nos, a helyzet idén sem változott sokat, viszont a hangulat várhatóan ugyanolyan isteni lesz, mint a korábbi években. Benépesül a Sétatér, jön a zsibvásár, ott lesznek a könyvesek, a képzőművészek, a függőágyak, a kocsmák, a játékterek, a sportterek, no meg a zenészek. Ja, figyelem, kedves közönség, holnaptól viszont a Szamos-bazár zár be. Jó tudni!

És akkor nézzük a programot.

A sétatéri Ifi Színpadon már déli 12 órakor beindul a Jazz in the Park nemzetközi verseny. A műsorfüzetből semmi többet nem lehet megtudni. A honlapon viszont ott vannak a nevezési feltételek, határidők és, ami még fontosabb, a versenyzők. Jó hír a magyaroknak: ringbe száll a Jazzybirds és a FunKorporation is! Lehet menni szurkolni!

Aztán hattól berúgják a motorokat a nagyszínpadon is.

Elsőként a temesvári Exit Oz nevű banda lép fel. Folkból, ambientből és free jazzből építkező muzsikájuk kicsit sötét, kicsit túl konceptuális, de állja a helyét.

 

 

Utánuk a Barabás Lőrinc Quartet következik. Ők is vegyes elegyet alkotnak (a zenészek az Eklektricből, az Akkezdet Phiaiból és a Kéknyúl Hammond Bandből érkeztek), és a leírás szerint CSAK jazzrockot tolnak. Hát, lássuk.

 

 

Hirdetés

Őket a kolozsváriak üdvöskéje, a Jazzybirds követi. Tavaly és tavalyelőtt is láthattuk a bandát a Sétatéren: kedvesek, fiatalok, saját stílusuk nincs, de hátha lesz majd, a zene viszont szórakoztató. Nagyon is. Még ha nem is túl jazz. Hanem inkább jazzy.

 

 

Az estét a norvég Hilde Louise Asbjørnsen zárja. Aki otthonában sikeres színésznő, kabaré-énekesnő és… dzsesszt is énekel. Egyesek azt írják róla, beleköltözött Billie Holiday szelleme. Hát, nem tudom. De hogy profi, az tény.

 

 

Szóval, holnaptól tényleg dübörög a fesztivál. Lehet bulizni!

 

Fotó: Szántai János (ja, tavalyi – mert az idén MÉG NEM VOLT Jazz in the Park, hehe.)

Hirdetés