Két hónapra bezár a nagyváradi repülőtér

Hosszabbítják, szélesítik a kifutópályát, nemzetközi járatokra rendezkednének be.
Hirdetés

Új kifutópályát építenek a nagyváradi repülőtéren, ezért július 6. és szeptember 2. között a légi kikötő nem fogad gépeket – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség. Eredetileg már április 22-től felfüggesztették volna a légi forgalmat.

A 91 millió lejes költségvetésű munkálatok során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik, és teljesen újrabetonozzák a jelenleg 1800 méter hosszú és 35 méter széles kifutópályát, és hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas, 33 ezer négyzetméteres rakfelületet alakítanak ki.
 
A repülőtér fejlesztési költségeinek 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát a központi költségvetés, két százalékát pedig a repülőtér biztosítja.
 
A repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzat a nemzetközi légi forgalomba is be szeretné kapcsolni a nagyváradi repteret – írta az e-Bihoreanul portál. Cornel Popa, az önkormányzat elnöke elmondta, tárgyalásokat folytatott már a Tarom, a Blue Air és a Carpat Air román légi társaságokkal, de versenytárgyalást készülnek hirdetni, amelyen külföldi társaságok is részt vehetnek. Hozzátette, egy tanulmány szerint Nagy Britannia, Írország, Németország, Olaszország és Spanyolország repülőterei felé induló nagyváradi járatokra lenne igény.
 
Az Ártánd-Bors határátkelőhelytől 17 kilométerre fekvő repülőteret többnyire a romániai belföldi járatokat működtető Tarom társaság használja. A repülőtér – a honlapján közölt adatok szerint – 2012-ben 40 500 utast szolgált ki. 2011-ben 5 millió lejből újították fel a repülőtér épületeit.

Hirdetés