SZNT: indul a székelyföldi őrtűzprojekt

Lángokkal rajzolják körül a Székelyföld határait, hogy az űrből is látni lehessen.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kidolgozta már a tervét arra vonatkozóan, hogy október 25-én a Székelyföld körülbelül 750 km hosszúságú határán, kilométerenként óriásmáglyát gyújtsanak, vagy esetenként – a helyi viszonyoktól függően – kapcsoljanak fel fényszórókat naplemente után, egy előre megállapított időpontban – jelentette ki Gazda Zoltán. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a Krónikának elmondta, nem ért egyet Tamás Sándorral, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnökével, aki szerint az elképzelés kivitelezhetetlen, mert az erdős területeken veszélyes lenne kilométerenként tüzet gyújtani.

„Jól ismerjük a Székelyföld határát, és jártunk már erdőben, tudjuk, mit kell tennünk” – jegyezte meg Gazda Zoltán. Mint mondta, Háromszék legmagasabb pontján, a több mint 1700 méteres Lakócán nem lesz tűz, helyette az 1300 méter magasan lévő Barta-mezőn lobbannak fel az őrlángok. Gazda úgy véli, kiválóan látszik az is, ha gépkocsik, motorkerékpárok vagy generátorok fényét tükrökkel vetítik az égre.

Az SZNT terve szerint a Székelyföld határán lévő településeken kijelölnek egy-egy gyülekezőhelyet, ahol ökumenikus istentiszteletet tartanak, de várhatóan kulturális műsort is szerveznek. A két település közötti kilométerenkénti őrtüzeket a tűzfelelősök gyújtják majd meg ugyanabban az időpontban.

A Sepsiszéki Székely Tanács elmondta, levelet küldtek a határtelepülések önkormányzatainak, hogy biztosítsanak gyülekezési pontokat, de a többi székelyföldi polgármestert is arra kérik, hogy jelöljék meg, melyik határ menti településhez csatlakoznak, ugyanakkor a magyarországi testvértelepüléseket is meghívják. Szeretnének műholdfelvételt készíttetni az akcióról, ám azt csak szakaszonként lehet összerakni, mert ha egész Székelyföldet befogják, már nem látszanak a tüzek.
 

Hirdetés