Bukarest váj ki minket a szemétből?

Szatmárnak nem kell Kolozsvár hulladéka, Gyulafehérvár még két hétig tudja fogadni. A saját szemétlerakó csak 2017-re lesz kész.
Hirdetés

A megye szemétgondjainak megoldásához az Európai Unió pénzforrásait kezelő bukaresti minisztériumban kért segítséget szerdán Mihai Seplecan, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke – közölte honlapján az önkormányzat.

Seplecan azt követően fordult a minisztériumhoz, hogy egy héttel ezelőtt be kellett zárni a Kolozsvár melletti pataréti szeméttárolót, a gyulafehérvári szeméttároló pedig csak július 14-ig tudja fogadni a Kolozs megyei szemetet. A Szatmár megyei önkormányzat szerdán indulatos vita után levette a napirendjéről a Kolozs megyei szemét időszakos befogadására vonatkozó határozattervezetet.

Ezért nincs Kolozsvárnak szeméttelepe

A Kolozsvárral szomszédos Erdőfelek község területén 2014 októberéig kellett volna megépülnie annak az integrált hulladékfeldolgozónak, amely a közel 700 ezer lakosú megye szemetét hasznosítja, illetve tárolja környezetkímélő módon. Csődbe ment azonban a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, és egy évvel ezelőtt teljesen leálltak az építési munkálatok. 
 
A megye 2014 végén felbontotta a szerződést a konzorciummal, de a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírának ismertek el a szerződésben – június közepén a kivitelezőnek adott igazat.

Ez hosszú lesz…

Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke – aki az elmúlt egy évben az önkormányzat elnökének a feladatait is ellátta – az MTI-nek elmondta, olyan jogvita alakult ki a hatóságok és a kivitelező között, amelynek a tisztázása hosszú ideig elhúzódhat. Megjegyezte, az önkormányzat már azzal számol, hogy csak 2017-re készül el a hulladékfeldolgozó és -lerakó.
 
Hozzátette, a megye szemételszállítási gondjait úgy lehetne ebben az időszakban megoldani, hogy a majdani 60 hektáros tároló egy kis részén ideiglenes szemétlerakót létesítenek. Az ebben összegyűjtött szemetet pedig a létesítmény megépítése után dolgozhatnák fel és mozgathatnák át a környezetkímélő szeméttárolóba. 
 
Ezt az elképzelést húzta át azonban az az elmúlt napokban közölt minisztériumi álláspont, amely szerint ez a megoldás veszélyezteti a szemétlerakó projektjének EU-s finanszírozását. Erre a helyzetre próbált Bukarestben megoldást keresni Kolozs megye vezetője.

… és drága

Az erdőfeleki hulladékfeldolgozó és lerakó megépítésére áfa nélkül 107,5 millió lejes szerződést kötött az önkormányzat a kivitelező konzorciummal. A létesítmény a Kolozs megyei integrált hulladékfeldolgozó rendszer része, amelynek kiépítésére 255 millió lejt  szánnak a hatóságok. Az összeg háromnegyedét az Európai Unió biztosítja.
 
Kolozs megyében – a megyei önkormányzat honlapján közölt adatok szerint – évente 335 ezer tonna szemét keletkezik.
 

Hirdetés