Új ellenőröket szabadít a kormány a fatolvajokra

Megalakul az Erdőrendészet, országszerte közel ezren őriznek és ellenőriznek majd.
Hirdetés

A keddi kormányülés napirendjén szerepel annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadása, amely az egy új, erdészeti ellenőrző szerv létrehozásáról szól.

A tervezet értelmében, amelyet a környezetvédelmi minisztérium dolgozott ki, az Erdőrendészetnek kilenc területi egysége jön létre, összesen 926 alkalmazottal, közülük 818-an végeznek majd terepmunkát.

Ez azt jelenti, hogy egy ellenőr mintegy nyolcezer hektár erdőért felel majd. Jelenleg 399 olyan erdész dolgozik országszerte, akinek ellenőrző hatásköre van, azaz egy erdészre több mint 16 ezer hektár erdő jut.

Az erdőrendészek fizetése az adóhivatal (ANAF) alkalmazottainak szintjén van, azaz átlagosan mintegy 5000 lej. Ehhez járul még a veszélyességi pótlék, illetve a kiszabott bírságok, valamint az illegálisan kivágott és elkobozott faanyag értékesítéséből befolyó összeg bizonyos százaléka.

Az erdők védelme és a túlzott vágások megfékezése az utóbbi időszakban vált központi témává Romániában. Országszerte demonstrációk zajlottak az erdők védelmében, a téma pedig az ország új, nemrég elfogadott védelmi stratégiájában is szerepel.

Hirdetés