Konzultál a Kolozs megyei Néppárt

És szeretnének együttműködni az RMDSZ-szel is, de tényleg, mert a magyar közösség minél masszívabb önkormányzati jelenléte a tét.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezete nem tétlenkedik, máris nekilátott a 2016-os önkormányzati választásokra való felkészülésnek – erről Soós Sándor, a párt megyei elnöke beszélt azon a sajtótájékoztatón, amit Fancsali Ernővel, az EMNP kolozsvári elnökével közösen tartott. Mivel nem „íróasztalok mögött ülve” akarják kitalálni a választási programjukat, júliustól

széleskörű konzultációba kezdenek: 

akárcsak a 2012-es választási időszakban, idén is véleménykártyákon gyűjtik majd a polgárok ötleteit és felvetéseit, szeptemberig, mert októbertől már a jelöltállítás teendőivel foglalkoznak. 
 
Fancsali Ernő elmondta, a megyei kezdeményezéshez hasonlóan, Kolozsváron is konzultációba kezdenek: a város lakónegyedeiben felállított standoknál gyűjtik majd a polgárok véleményeit, valamint minden szerdán 9.00 és 18.00 óra között, a kolozsvári magyar Főkonzulátus udvarán található Demokrácia Központban várják fogadóórára az érdeklődőket.
 
Az önkormányzati választások kapcsán Soós elmondta, hogy szerinte 

az EMNP-nek és az RMDSZ-nek nem legyőzniük és nem meggyőzniük kell egymást, 

hanem egy stratégiailag fontos kérdésben – mint a magyar érdekképviselet maximalizálása – kell együttműködniük. Ennek érdekében tárgyalásokat folytattak Csoma Botonddal, az RMDSZ nemrégiben megválasztott Kolozs megyei elnökével.
 
A párt megyei és városi vezetői további programokat is meghirdettek: hamarosan nekilátnak – a magyar Országgyűlés által létrehozott – Magyar Értéktár – Hungarikumok Gyűjteménye kibővítéséhez, és  

feltárják a térség regionális és megyei értékeit,  

december folyamán pedig az összegyűjtött adatokból egy kiadványt készítenek. „Szándékunk szerint, egy szavazás végeredményéül, megtalálhatjuk azt a tíz legkiemelkedőbb kulturális, építészeti vagy épp kulináris értéket, mely leginkább képviselheti a megyét” – vázolta elképzeléseiket Soós. Azt is megemlítette, hogy Daniel Buda európai parlamenti képviselő a napokban kiállítást szervez Kolozsvár és környékének brüsszeli bemutatására, a tárlaton azonban a románon kívül egyetlen más itt élő nemzetiség kultúráját sem mutatják be, említésszerűen sem – ráadásul a szervezésben részt vesz a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa projekt szervezőcsapata is.
 
Fancsali elmondta, a Néppárt kolozsvári szervezete gyakornoki programot hirdet, melynek keretében olyan egyetemi hallgatók jelentkezését várják, akik nyári gyakorlatukat töltenék a párt helyi szervezetében. Aki nem egyetemista, de egyetért a Néppárt célkitűzéseivel, az is kiveheti részét a munkából: nekik az önkéntesi programot ajánlják.

Hirdetés