Lehet menni újra bakának?

Egyelőre még nem kötelező. És nincs is rá törvény. És ha ilyen jól egyetértenek a honatyák, nem is lesz.
Hirdetés

Jelen pillanatban a kötelező sorkatonaság béke idején gyakorlatilag nem létezik, a 395/2005. törvény értelmében. Háború, mozgósítás vagy ostromállapot esetében viszont azonnal életbe lép.

Nos, amint már jeleztük, ezt a hadiállapotot szeretné kicsit módosítani Mircea Dușa hadügyminiszter, meglovagolva a közvélemény szimpátiáját: életre akarja hívni a sorkatonaságot. Természetesen nem kötelező módon. Csakis önkéntes jelentkezés alapján. Mivel, úgymond, a geopolitikai helyzet megköveteli.

Az első sorozást 2016. január elsején meg is ejtenék, ha addig sikerül törvényt faragni az ötletből. Az első lépés már meg is történt. Ninel Peia PSD-s képviselő június 23-án benyújtott a Parlementben egy törvénytervezetet, miszerint a 18 és 25 év közötti fiatalok bevonulhatnak katonának az újév első napjától kezdve, hat hónapos szolgálati időre. Természetesen csak, ha akarják.

A román politikum egy része lelkesen támogatja az ötletet. Hiszen a besorozott fiatalok ily módon megúsznák a munkanélküliséget, (olcsó) kiképzést kapnának, létrejönne egy stabil tartalék, ahonnan könnyedén ki lehet majd választani a hivatásos katonákat, a tartalékos tiszteket foglalkoztatni lehetne, és így tovább.

A román politikum más része nem támogatja az ötletet. Nincs infrastruktúra, nincs költségvetés, nincsenek körülmények, morognak a Parlament hadügyi bizottságainak tagjai.

Hirdetés

Adrian Năstase ex-miniszterelnök a maga részéről egyenesen azzal riogat, hogy közeledik a kötelező sorkatonaság visszaállításának pillanata.

Hát ez a hadi helyzet. Kíváncsian várjuk, mi lesz a vita eredménye. Bár, ismervén a román politikai színház műsorát, könnyen lehet, hogy ez az ötlet is eltűnik a süllyesztőben. Hacsak, Isten ments, a háború fel nem bukkan a határon.

Hirdetés