Good-bye, PSD!

A PSD, avagy a Román (Poszt)kommunista Párt szemmel láthatólag a végnapjait éli. Íme, az okok.
Hirdetés

Románia legnagyobb pártja rohamléptekkel halad az összeomlás felé. Victor Ponta távozása, Gabriel Oprea ideiglenes kormányfői kinevezése és Mihai Răzvan Ungureanu jelölése a SIE (Külügyi Hírszerző Szolgálat – a szerk.) élére egyértelműen azt mutatja, hogy a PSD elveszítette a hatalmat.

1. A PSD vezetőség nélkül maradt.

A párt erős emberei vagy őrizetben, vagy bírói felügyelet alatt állnak, és korrupciós vádakkal szembesülnek. Magát az elnököt, Victor Pontát is megvádolták, ő pedig úgy döntött, száműzetésben kezelteti magát. Döntése felerősítette a válsághelyzetet a párton belül.

2. A PSD elvesztette vidéki hatalmi bázisát.

Azóta, hogy a párt a FSN (Nemzeti Megmentési Front – a szerk.) formájában létrejött, erejét a talajszintű források uralásából vette, az ország községeiben, városaiban és megyéiben. A PSD tökélyre vitte a helyi kiskirályoskodást, a vidéken kiépített ellenőrzési rendszert. Ezen a mechanizmuson keresztül irányították a szavazatokat, dolgoztak ki egy hierarchikusan felépített pénzbehajtó rendszert, osztogattak hűbéreket a választási csatákban érdemeket szerzőknek. A kiskirályok most ki vannak nyírva, el vannak takarítva. A DNA által szétcincált rendszer a következő helyhatósági és parlamenti választáson már nem képes működni, legalábbis nem a párt számára elfogadható paraméterekkel. A jogi gondok miatt kispadra ültetett megyei tanácsi elnökök és polgármesterek listája túl hosszú ahhoz, hogy a PSD képes legyen a választásokig ledolgozni ezt a hátrányt.

3. A pártban csapnivaló a morál.

A Parlamentben eddig kudarcot vallott a párt minden kísérlete a korrupcióellenes törvények módosítására. Gabriel Oprea kijelentése, hogy egyetlen ilyen jellegű változtatást sem fog támogatni, a véget jelenti mindazok számára, akik azt remélték, hogy a dolgokat egy új „fekete kedd” típusú művelettel meg lehet majd változtatni. Mindenki számára egyértelművé vált, hogy a párt már nem képes megvédeni a különböző központi és helyi tisztségekbe helyezett kádereit. Ebben a helyzetben a „menekül, aki tud” szabály érvényes.

4. A pártban az előrelátható katasztrófával szemben

nem körvonalazódott egy új, reformpárti irányvonal,

Hirdetés

mely képes lenne átvenni a vezetést és rendbe tenni a PSD-t. A szociáldemokraták passzívan nézik pártjuk összeomlását. Normális esetben egy válságban lévő szervezet reagál, lecseréli a garnitúrákat és akár még a politikai programját is, megpróbálva alkalmazkodni a helyzethez és a társadalom elvárásaihoz. Az irányt vesztett PSD-tagok azt mutatják, hogy nem képesek újrafogalmazni a pártot, és új potenciális vezetőket sem tudnak hiteles módon színre léptetni.

5. A külföldre menekülés

véget vetett Victor Ponta politikai karrierjének.

Ez a PSD-re nézve katasztrofális lépés volt. A PSD, történelmében először, menet közben vesztette el a kormányfői tisztséget, miközben még mindig rendelkezik a parlamenti többséggel. Igaz, ideiglenességről van szó, de az üzenetek egyértelműek. Gabriel Oprea megakadályozta a PSD-vezetőség a nemzeti védelmi stratégia parlamenti elfogadásának megakadályozására tett kísérletét. Gabriel Oprea támogatja Mihai Răzvan Ungureanu jelölését a SIE élére. Nyilvánvaló, hogy a PSD már nem birtokolja a hatalmat. A zűrzavar következik.

Hirdetés