Nahát: Szentgyörgyön is együttműködik az EMNP és az MPP

Székelyudvarhely után most egy másik fontos székely városban is úgy döntöttek: együtt erősebbek.
Hirdetés

Együttműködési megállapodást írtak alá június 24-én a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezetei. A 2016-os választásokra érvényes egyezségről közös sajtóértekezleten számoltak be Bálint József és Molnár Attila megyeszékhelyi pártelnökök.

Az MPP januári közgyűlésén az volt az általános vélemény, hogy helyi szinten az EMNP-vel kell erősíteni az együttműködést, mert „egykor egy csapat voltunk” – vezette fel lépésüket Bálint József. A 2012-es választások bebizonyították, hogy „külön nem tudtunk eredményt felmutatni, ezért meg kell szüntetni az erőmegosztást” – mondta az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke.

Hangsúlyozta: a megállapodással a teljes EMNP egyetért, tehát azok is, „akik jelenleg kétségbe vonják a hivatalban lévő néppárti vezetők legitimitását”.

Molnár Attila szerint a megállapodás lehetővé teszi, egyfelől a mostani önkormányzati képviselők közötti együttműködést, másfelől egy MPP–EMNP közös lista felállítását a jövő évi önkormányzati választásokon, beleértve a polgármester közös jelölését.

Miután az MPP megyei szervezete május végén írt alá egy „önkormányzati és politikai megállapodást” az RMDSZ-szel, kérdéses, a párt felsőbb vezetői vajon mennyire támogatják ezt az akciót. Bálint erre azt mondta: elvben megvétózhatják a döntést, de amennyiben látják, hogy egyre több településen felmerül ez az igény (szerdán Székelyudvarhelyen írtak alá hasonló dokumentumot), akkor várhatóan országos szinten is közeledni fognak az álláspontok.
 

Hirdetés