Nem emelnek tandíjat a magyarul (is) oktató erdélyi egyetemek

Vagy legalábbis nem nagyon. És van, ahol tandíjas helyről át lehet kerülni tandíjmentesre is, ha a diák jól tanul.
Hirdetés

Tandíjkörképet állított össze a Krónika: eszerint nem drágítanak a magyar oktatási nyelvű egyetemek Erdélyben. 

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen csupán néhány karon módosítottak, de továbbra is 2000 és 4500 lej közötti összeget kell fizetniük a költségtérítéses helyekre bejutó diákoknak. Idén is ugyanannyi tandíjmentes helyet hagyott jóvá a tanügyminisztérium, mint tavaly, így a magyar tagozaton is változatlan az ingyenes helyek száma, sőt informatika szakon a tárca további tandíjmentes helyet engedélyezett – nyilatkozta Soós Anna rektorhelyettes.
 
A legdrágább az egyéni foglalkozásokat is nyújtó Színház és Televízió Kar. Eddig 50 diák jelentkezett más uniós tagországból a BBTE-re, de még többre számítanak, mert sokan még nem kapták kézhez az érettségi diplomájukat.

A Sapientia sem drágít

Alapképzésben a tandíjmentes és tandíjas helyek mellett majdnem mindegyik szakon vannak költség-hozzájárulásos helyek. Ezek költsége jóval alacsonyabb, mint a teljes tandíj összege, átlagban 320 euró körül mozog.
 
A csíkszeredai karon alapképzésen nem változnak a tandíjak a tavalyi évhez képest, maradt az évi 250 euró. A kolozsvári karon szaktól függően évi 250 és 450 euró között mozog a költségtérítés mértéke. Itt ősszel indul a filmtudomány mesterképzés, továbbá idén akkreditálták a környezettudomány-képzést is.
 
Az egyetem marosvásárhelyi karán alapképzésen a költség-hozzájárulásos helyek díja 400 euró, illetve öt szak esetében teljes tandíjas helyeket is meghirdettek, ezek összege 750 euró. 

A PKE a legolcsóbb

Nem emelik a tandíjakat az új tanévben a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) sem. A következő tanévre 797 helyet hirdettek meg, 585-öt alapképzésen, és 212-t mesterképzőn. A helyek mintegy 40 százaléka tandíjmentes, az alapképzésben 274 helyre nem kell fizetni, a mesterin 95 ingyenes hely van. 
 
A bölcsészet és közgazdaságtudomány karon évi 300 euró tandíjat kérnek, a közgazdaságtudomány, bank és pénzügyek, illetve művészeti és zenepedagógia karon évi 400 eurót kérnek, a művészeti és képzőművészeti karon pedig 450 eurót. A mesteri képzések évi 2000 lejbe kerülnek, és jó tanulmányi eredménnyel át lehet kerülni ingyenes helyre.

Hirdetés