Románia és Magyarország is csak „félig megszilárdult” demokrácia

A Freedom House szerint legalábbis. Ez az a washingtoni székhelyű jogvédő szervezet, amely a demokratikus értékek alapján szokta osztályozni az országokat.
Hirdetés

A Nations in Transit 2015 (Nemzetek átalakulóban 2015) című értékelés a volt szocialista blokk országait vizsgálja. A Freedom House értékelése 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) terjed ki és a tavalyi évre vonatkozik. A szervezet hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve.

Magyarország és Romániába az afféle „középcsoportnak” számító „félig megszilárdult demokráciák” kategóriájába fért csak bele.  A FH a „megszilárdult demokráciák” közé Szlovéniát (1,93 pont), Észtországot (1,96), Lettországot (2,07), Csehországot (2,21), Lengyelországot (2,21), Litvániát (2,36) és Szlovákiát (2,64) sorolta be. A 3,01 és 4 pont közötti „félig megszilárdult demokráciák” csoportját Magyarország (3,18), Bulgária (3,29), Románia (3,46), Horvátország (3,68), Szerbia (3,68) és Montenegró (3,89) alkotja.

A FH a vizsgált országcsoportból 13-at minősített demokráciának, 6-ot átmeneti rendszernek 10-et pedig tekintélyelvű rendszernek. Ez utóbbiak közül a nem kiépült csoportba Koszovót, Örményországot és Kirgizisztánt, a kiépült kategóriába pedig Tádzsikisztánt, Oroszországot, Kazahsztán, Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Türkmenisztán és Üzbegisztánt sorolta.
 
A jelentés megállapította, hogy a 29 országban – az előző 10 évhez hasonlóan – 2014-ben is romlottak a pontszámok és 12 ország esett át leminősítésen.
 
Legújabb felmérésében az FH Magyarországnál öt kategóriában állapított meg romlást a 2014. január 1. és december 31. közötti időszakban, amihez hasonló változást a nemzetközi jogvédő szervezet csak Oroszországban mutatott ki. Az FH rámutatott, hogy Magyarország pontszáma hét éve folyamatosan romlik. A szervezet értékelése szerint „Magyarország áll a visszaeső országok élén”.
 
Románia értékelése sem rózsás, a jelentés az elmúlt időszak magas szintű korrupciós botrányait emeli ki, és utal a választások során bekövetkezett anomáliákra is.
 

Hirdetés