Szipugondok Háromszéken

A városokban főleg a szegény sorsú fiatalok „dobják fel” a mindennapjaikat a ragasztógőz beszívásával.
Hirdetés

Szomorú, de már Sepsiszentgyörgy központi parkjában, eldugottabb tömbház-aljakban is látni, ahogy nylonzacskóból prenadez-gőzt szipuznak a fiatalok. Mint kiderült, a jelenségről az illetékesek is tudnak, ám tehetetlenek a – törvény által amúgy nem tiltott – ragasztó ilyen jellegű használatával szemben. Liliana Lazea, a megyei drog-prevenciós iroda vezetője kifejtette, habár hivatalosan nem jegyeznek „szipuzós” fiatalokat, tudnak a jelenségről.

„Kovászna városából, illetve a megyeszékhelyről is jöttek jelzések. Egy projektet is beindítottunk idén, amelyben a szociális háló leg¬alján lévő személyeket, fiatalokat igyekszünk felvilágosítani a jelenség veszélyeiről” – magyarázta.
Kiderült, a ragasztó a szegények kábítószere, és főképpen azért használják, mert csillapítja az étvágyat. Akár két-három napot is kibírnak vele élelmiszer nélkül, ám a következmények súlyosak: légutakat éget össze a ragasztógőz, a szervezet dehidratálódik.

Amúgy a szakember tudomása szerint a cigaretta, alkohol mellett a veszélyes, gyúlékony anyagokat sem szabadna eladni kiskorúaknak.

 

Hirdetés