Diszkriminatív nyelvezet miatt regulázzák Funart

Figyelmeztetésben részesítette a diszkriminációellenes tanács Funart a közszolgálati rádióban elhangzott tavalyi magyarellenes kijelentései miatt.
Hirdetés

A Román Közszolgálati Rádió óminózus beszélgetésén Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, volt államelnökjelölt, Gheorghe Funar független jelölt és Mircea Coşea, William Brînză képviselője vett részt.

A vita során Gheorghe Funart hiába figyelmeztette a beszélgetés moderátora, többször is ellenséges hangnemben nyilatkozott a Néppárt jelöltjéről és a romániai magyarság egészéről. Többek között az is elhangzott, hogy megválasztása esetén betiltja a magyar nyelv használatát a Román Közszolgálati Rádióban.

Szilágyi az eset után arra kérte az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (ODT), hogy vizsgálják meg a szóban forgó rádióadást, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket az ügy rendezése érdekében.

Az ODT 2015. március 18-i ülésén kivizsgálta az ügyet, és 156-os határozatában elmarasztalta Gheorghe Funart a Román Közszolgálati Rádióban tett kijelentéseiért. A Tanács megállapította, hogy az említett választási műsorban Kolozsvár volt polgármestere kijelentéseivel és megnyilvánulásaival megszegte a különböző, diszkriminatív bánásmód tiltásáról szóló jogszabályi rendelkezéseket, s ezért figyelmeztetésben részesítette a politikust.

A Tanács ugyanakkor arra is felszólította Funart, hogy vizsgálja felül nyelvezetét, és közszereplései alkalmával a törvényi előírásoknak megfelelő nyelvezetet használjon.

Hirdetés