Körvonalazódik a magyar református kórház terve

Nagyvárad határában már megvásárolták azt a 3,5 hektáros telket, ahol megépülhet a kórház.
Hirdetés

A napokban több sajtóorgánum is cikkezett arról, hogy a magyar állam közkórházat létesítene Romániában. Az is sejthető volt, hogy az ötlet Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökétől, Csűry Istvántól származik és Nagyváradon valósulna meg, tekintettel arra, hogy az egyházfő 2010-es beiktatásakor már konkrét ötletekkel állt elő egy református közkórházról és egy egészségbiztosító rendszerről.

Az Erdon.ro megkeresésére Csűry István megerősítette a hírt, miszerint június elején tárgyaltak a magyar egészségügyi minisztériummal, illetve Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral a lehetőségekről. A megvalósítás mintegy 4 és fél milliárd forintba kerülne, de nemcsak a magyar állam, hanem a külföldi egyházi testvérintézmények támogatására is számítanak. A kórházban a legfontosabb szekciók mellett a hiányszakterületeket is szeretnénk pótolni, ugyanakkor a közeli gyógyfürdők központjaival is közreműködnének.

Csűry István a váradi portálnak leszögezte az intézményben nemcsak a református magyarok, hanem más felekezetű és nemzetiségű betegek is kezelést kapnának. A kórház számára már megvásároltak egy 3,5 hektáros telket Nagyvárad határában, elkészült a látványtervük és a megvalósíthatósági tervük is. Amint az illetékes hatóságok rábólintanak, megkezdődhet az építkezés. Tárgyaltak a román egészségügyi biztosítóval is.

Fontos szempont lesz, hogy a kórház személyzete beszéljen magyarul. A leendő munkatársaknak lelki gondozói továbbképzésen is részt kell majd venniük. Az ápolói feladatokat diakonisszákra, apácákra bíznák, ugyanakkor lelkipásztori szolgálat is lesz a kórházban. 

Hirdetés