16. századi lengyel ezüstpénzeket talált egy váradi kincsvadász

A hegyközszáldobágyi erdőben fémdetektorral bukkant az értékes kincsre.
Hirdetés

A 27 éves informatikus szabadidejében egy fémdetektorral járja az erdőket és keresi a föld mélyébe rejtett kincseket. Két héttel ezelőtti kincsvadászata alkalmával 190 dénárt és garast talált, az érmék a szakértők szerint Lengyelországból származnak.

A detektorozásra engedéllyel is rendelkező fiatal – bár a leletet eladhatta volna a fekete piacon is – ismerve a hasonló esetekre vonatkozó törvényeket 72 órán belül értesítette az illetékes hatóságokat és intézményeket. Így az állam köteles arra, hogy a pénz felbecsült értékének 30 szazalékát, különös leletek esetében pedig akár 45 százalékát kifizesse a szerencsés rátalálónak.

A leleteket egyébként a kincsvadász a Nagyváradtól pár kilométerre található hegyközszáldobágyi erdőben találta, mintegy 25 cm mélységben. A környék kedvelt kirándulóhely, de népszerű a kincsvadászok körében is a gyakori első és második világháború idejéből származó tárgyi emlékek miatt.

A Körösvidéki Múzeum szakértői fogják megállapítani, hogy mennyit érnek a pénzérmék. Az már biztos, hogy jó minőségű ezüstből készített, 16. századi garasokról és dénárokról van szó.

Fotó: Ebihoreanul

Hirdetés