Bréking: csökken a parlament létszáma

Száznegyvennel kevesebben döntenek az ország sorsáról, mi lesz velünk így.
Hirdetés

Elfogadta a szenátus szerdán az új parlamenti választási törvényt, amelynek értelmében a képviselők és szenátorok megválasztása ismét arányos, megyei pártlistás választási rendszerrel történik.

A választási reformcsomagot előkészítő különbizottság javaslatát elfogadva a szenátorok megszavazták, hogy 73 ezer állampolgárra jusson egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor.

Ezzel a jelenlegi 583 fős parlament 442 fősre zsugorodik, mivel a jelenlegi 407 helyett csak 308 képviselő, és 176 szenátor helyett csak 134 ül majd a törvényhozásban.

A parlamenti küszöb ötszázalékos marad a listát állító pártoknak. A két pártból álló választási szövetségek számára a küszöb nyolcszázalékos, a három pártból álló koalícióké kilenc, míg a négy vagy több politikai alakulat összefogásával létrehozott választási szövetségnek az országos szinten leadott voksok tíz százalékát kell megszerezniük.

A regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöb is könnyíti. Biró Rozália RMDSZ-szenátor az MTI-nek elmondta: az RMDSZ által kezdeményezett alternatív lehetővé teszi, hogy azok az országos szinten öt százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is bejussanak a parlamentbe, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát.

Hirdetés

Az RMDSZ politikusa szerint kevés esély van arra, hogy a képviselőház bármit is változtasson a törvényen, amelyet szerinte jó eséllyel az alsóházban is még a tavaszi ülésszakban elfogadnak.

(fotó: abcnews.com, a kép az ukrán parlamentben készült)

Hirdetés