Területeket cserélhet Magyarország és Szlovákia

Tizenhét hektárról van szó, az Ipoly medrében bekövetkeztt változások indokolják.
Hirdetés

Szlovákia és Magyarország a kölcsönös határrendezés keretében mintegy 17 hektárnyi területet készül kicserélni egymással – tájékoztatott a SITA hírügynökség alapján a bumm.sk portál.

Az erről szóló dokumentumot, melynek címe „Ajánlás a Szlovák Köztársaság és Magyarország közötti határszerződés tárgyában”, a belügyminisztérium már be is nyújtotta a kormánynak.

A szorgalmazott változások Szlovákia területén az Ipoly mentét érintik az érsekújvári járásbeli Leléd (Leľa), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), továbbá a lévai járásbeli Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec), Szete (Kubáňovo) és Ipolyság (Šahy), valamint a losonci járásbeli Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) községek határában. A kicserélt terület mindkét oldalon mintegy 17 hektárt tenne ki.

A területcserét a különféle vízgazdálkodási szabályozások következtében az Ipoly folyómedrében beállt változások indokolják. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy Sormoskűújfalu csatornahálózata átnyúlik Szlovákia területére Sátorosbánya mellett. A területcsere egyik célja, hogy lehetővé tegyék a csatornahálózat zavartalan működését és karbantartását az államhatár átlépése nélkül.

Hirdetés

Amennyiben a kormány jóváhagyja a tervezetet, azt még el kell fogadnia a parlamentnek is mint alkotmánytörvényt. Ugyanígy jóvá kell hagyniuk a határváltozásra vonatkozó intézkedéseket a magyarországi állami szerveknek is.

 

Hirdetés