Jobbra át Lengyelországban

A legerősebb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a vasárnapi lengyelországi elnökválasztást, a jelenlegi elnök, Bronislaw Komorowski alulmaradt.
Hirdetés

Andrzej Duda, a 45 éves jogász, aki a múlt évtized végén államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában, majd 2011-től  parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő lett, a vasárnap éjjel közölt javított becslések, az úgynevezett late pollok szerint a szavazatok 52-53 százalékát nyerte el.

A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 47-48 százalékát kapta.

A becsült részvételi arány a felmérések szerint viszonylag alacsony, 55,5 százalékos volt. Ez is több azonban az első forduló hivatalos részvételi arányánál, mely a lengyelországi választások történetében a legalacsonyabb, 48,96 százalékos volt.
A választási térkép – az előző szavazásokhoz hasonlóan –

Lengyelország földrajzi megosztottságát jelzi:

az ország keleti fele többségében Dudára voksolt, míg a nyugati vajdaságokban Komorowski diadalmaskodott. Duda most azonban Sziléziában is nyert, amely eddig Komorowski szavazóbázisának számított. Dudát a fiatal választók mintegy 60 százaléka támogatta. Az első fordulóban harmadikként végzett, független Pawel Kukiz választóinak 60 százaléka is mellette tette le voksát.

Az exit pollok közzététele után a leköszönő Bronislaw Komorowski rövid beszédében gratulált Andrzej Dudának. Mint mondta, a választási eredményt „nemcsak tudomásul venni, hanem tisztelni is kell”.

Andrzej Duda a zsúfolt választási központban köszönetet mondott választóinak, az egész társadalom támogatását kérve

a nemzeti egység újrateremtéséért.

Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt – a kormányzó, jobbközép liberálisnak tekintett PO és az ellenzéki, keresztény-konzervatív PiS – tábora között rajzolódik meg.

Hirdetés

Donald Tusk volt miniszterelnök, az Európai Tanács elnöke a Twitteren megköszönte Komorowski „jó és becsületes elnökségét”, Dudának pedig gratulált és jó választási időszakot kívánt neki.

Duda győzelme azért lepte meg az elemzőket, mert amikor februárban bejelentette az indulását, még nem számított általánosan ismert figurának Lengyelországban, és alig 20 százalék körül mérték a támogatottságát. A konzervatív lengyel politikus többször dicsérőleg emlegette Orbán Viktort, és gazdasági kérdésekben – adókérdés, devizahitelesek problémája, multicégek szerepe –

a magyar megoldások követését javasolta.

Több lengyel politikai elemző a választási színtér alapos átrendeződését várja Duda győzelme után. Jaroslaw Gizinski politikai elemző, a Heti Válasz publicistája, a lengyel Wprost hetilap külpolitikai szerkesztője a Mandineren közölt interjújában azonban túlzásnak tartja azt az elképzelést, hogy Andrzej Duda lenne a „lengyel Orbán Viktor”: bár sok tekintetben – ideológiai kérdésekben vagy szociális-gazdasági ügyekben – hasonlóság mutatkozik a Fidesz és a PiS között, más kérdésekben – jellemzően ilyen az Oroszországgal való viszony – markáns különbségek vannak közöttük.

Fotó: Andrzej Duda Facebook-oldala

Hirdetés