A volt elnök böszegatja a jelenlegit

Ha itten Németország lesz, akkor Johannis tolhatja labancul. De amíg itten Románia van, addig tessék románul hadovázni!
Hirdetés

Traian Băsescu volt elnök vasárnap, a B1TV műsorában, egy telefonos beszélgetés keretében kijelentette: „Megengedhetetlen, hogy Klaus Johannis elnök többet nyilatkozik a német, mint a romániai sajtóban.”

Traian Băsescu kijelentéseire annak kapcsán került sor, hogy Klaus Johannis német nyelven adott interjút a németországi közszolgálati televíziónak.

„Megengedhetetlen, hogy Románia elnöke többet nyilatkozzon Németországban, mint amennyit a román sajtón keresztül beszél. Nem szeretném, ha abba a helyzetbe kerülnénk, hogy miközben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke már amúgy is Németország szolgálója, Románia elnöke valamiféle labdaszedő fiúcskájává változzon. Hinni akarom,

csak véletlen, hogy Johannis német nyelven beszél hozzánk”,

mondta Traian Băsescu.

Ugyanakkor Băsescu úgy vélte, „Johannis hibázik”, amikor állásfoglalásaival kerüli a „hasonlóságot” az elődjével. „Véleményem szerint, Johannis elnök hibázik. Igyekszik elkerülni, hogy így vagy úgy hasonlítson rám, vagyis azt, hogy én gyakran kifejtettem álláspontomat arról, ami a politikában történt.

Hirdetés

Hibázik, mert Románia nem Németország. Ebben téved. A dolgok ott rendezettek, mi más világban élünk. Az elnök álláspontját minden alkalommal ki kell fejteni, amikor arra szükség van, lehetőleg románul. Persze,

ha rákényszerít minket, majd megtanulunk németül is,

ha kötelezővé, vagy hivatalos nyelvvé válik Romániában. De Románia elnöke, egyelőre, román nyelven, a románoknak beszél”, mondta Traian Băsescu.

Hirdetés