Szász Jenő mondjon le, ha hasznosat nem tud

A MIÉRT-nek nem tetszik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gyöngyhalászata.
Hirdetés

Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT)  felkéri a magyar kormányt és a parlamentet, tegyen azért, hogy a Szász Jenő által irányított Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) „ne a saját feje szerint osztogassa a magyar adófizetők pénzét”. Ha az NSKI nem tud a valós erdélyi magyar problémák megoldásán dolgozni, akkor

Szász Jenő mondjon le

– követelte szerdán a MIÉRT.

A fiataloknál az verte ki a biztosítékot, hogy nemrég felröppen a hír: az NSKI képviselői április végén Medgyesen jártak és székelyudvarhelyi iskolákba próbáltak csábítani nyolcadikos diákokat. Szász Jenő gyöngyhalászatnak nevezte korábban ezt a stratégiát.

A MIÉRT képviselői egy szerdai sajtóbeszélgetésen leszögezték: jó, hogy Budapestet érdekli a szórvány sorsa, de ne azok javasoljanak megoldásokat, akik nem élnek szórványban. A fiatalok azt akarják, hogy ne a fejük fölött, hanem velük közösen hozzanak stratégiai döntéseket róluk.

Kádár Petra, a MIÉRT elnökhelyettese azt mondta: nem tudja ölbe tett kézzel nézni,

„amit az NSKI tesz a szórványbeli diákokkal”.

Hirdetés

Úgy tudják, hogy az NSKI nem csak Medgyesen, hanem Nagyszebenben, Balázsfalván és Beszterce megyében jártak.

Amivel nem is lenne gond – mondta Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke –, ha előtte velük egyeztetnének, hogy közösen döntsenek és cselekedjenek. „Elfogadhatatlan az, hogy a szórványban élő fiatalokat elcsábítsák szülőföldjükről. Ez nem megoldás” – hangoztatta.

Az NSKI tevékenységét korábban az RMDSZ is több alkalommal bírálta, de a magyar Országgyűlés  Nemzeti összetartozás bizottságában is kemény szavakat vágtak a Szász Jenő fejéhez.

Hirdetés