Komcsi múzeum nyílt Temesváron

A kommunizmus legendás és ikonikus fogyasztási cikkei tekinthetők meg.
Hirdetés

Megnyílt A Kommunista Fogyasztó Múzeuma Temesváron szombaton a múzeumok éjszakája alkalmából.

A a magánmúzeumot annak az ingatlannak az alagsorában rendezték be, amelyben a tíz évvel ezelőtt létrehozott Aualeu magánszínház működik.

A kiállítótér egy, a kommunizmus idején épült lakótelepi lakás jegyeit viseli magán. Olyan román bútorokkal, használati tárgyakkal rendezték be, amelyek a Ceaușescu-diktatúra korában egy átlagos romániai lakás tartozékai voltak.

A lakásban az Aradeana játékbaba, Carpați és Amiral cigaretta, kulcs, dombornyomatú szappan, korabeli tejes- és sörösüveg, pionírdalos hanglemez és olyan raffiaszatyor is található, amilyennel órákat álltak sorba az emberek az élelmiszerboltok előtt.

Hirdetés

„A múzeum interaktív lesz, a látogatók használhatják a kiállított tárgyakat, fellapozhatják a korabeli újságokat, hallgathatják a hazafias zenéket, a gyerekek pedig játszhatnak a játékokkal” – közölte Ovidiu Mihăiță, a független színház és múzeum létrehozója. Az alapító kérte a temesváriakat, vigyék be a múzeumba a kommunista kort idéző, fölöslegessé vált tárgyaikat. Az adományozók „kommunista szuvenírt” kapnak cserébe.

Ovidiu Mihăiță szerint a múzeumnak nincs politikai vagy ideológiai jellege. Pusztán azzal a céllal hozták létre, hogy segítsen visszahozni a feledésből a kommunista kor tárgyait, hangulatát. A színház és a múzeum Romániában egyedülálló kulturális élményt kínál az odalátogatóknak – mondta.
 

Hirdetés