Idén is eléneklik a magyar himnuszt Trianon évfordulóján

Mint ismeretes, a tavaly ebből lett az a botrány, melynek nyomán lemondott a Kovászna megyei prefektus.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi szervezete június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának napján idén is megemlékezést szervez az Erzsébet parkban. Bálint József helyi elnök mai sajtótájékoztatóján bejelentette: annak ellenére, hogy tavaly ezért büntette 5000 lejre a szervezőket Marius Popica prefektus, ismét eléneklik a magyar himnuszt.

A rendezvény forgatókönyve a botrány ellenére nem változik: a résztvevőket június 4-én, délután fél hatra várják az Erzsébet parki gyülekezőhelyre, a megemlékezés a trianoni békeszerződés aláírásának órájában harangszóval kezdődik, majd a jelen lévő politikai, ifjúsági és civil szervezetek, illetve egyházak képviselői szólalnak fel, majd az esemény zárásaként eléneklik a magyar himnuszt – írja a Maszol.ro.

A portál emlékeztet: a prefektus visszamenőleg büntette meg az MPP-t, majd pedig zavaros magyarázkodásba kezdett arról, hogy magyar himnusz „intonálását” büntetik, az „eléneklését” engedélyezik Romániában, illetve a magyar himnusz „intonálása” se büntethető abban az esetben, ha azt megelőzően „intonálják” a román himnuszt is. Később a prefektus leváltották, a bíróság pedig egyrészt érvénytelenítette a kirótt pénzbüntetést, másrészt megállapította, hogy a törvény nem tiltja a magyar himnusz eléneklését.

Fotó: vhegy.com

Hirdetés