Ezért vitte el Ráduly Róbertet a DNA?

A Gândul összefoglalója alapos, de túl sok benne az „állítólag”.
Hirdetés

Ráduly Róbert Kálmán polgármesternek, a legutóbbi, 2013. májusi vagyonbevallása szerint van egy 244 négyzetméteres belterületi telke és egy 180 négyzetméteres mezőgazdasági földterülete Madéfalván, mindkettőt 2006-ban szerezte, adományozás révén.

Ezen kívül van három lakása, ebből kettő Csíkszeredában, az egyiket 1999-ben vásárolta, a másikat örökölte, valamint egy 40 négyzetméteres háza Madéfalván, melyhez 2006-ban jutott hozzá, szintén adományozás révén. Minden lakás a gyermekei nevén szerepel.

A városvezető rendelkezik még három gépkocsival – egy Toyota Corolla, egy Dacia 1310 és egy Volga Cavity –, melyeknek egy részét vásárolta, más részét örökölte.

Vagyonbevallásában megemlíti még, hogy 16.000 euró értékben rendelkezik kortárs műtárgyakkal, melyekhez az 1997–2013 időszakban jutott hozzá, valamint van egy 2.500 kötetes könyvtára, melyet 1968 és 2013 közötti halmozott fel, és melynek értéke 33.000 euróra tehető. A polgármesternek, szintén az 1968 és 2013 közötti időszakból, dísztárgyai is vannak, 5.600 euró értékben.

Ráduly Róbert Kálmánnak van még két folyószámlája a BRD és az OTP bankoknál, melyeket a 2006–2008-as időszakban nyitott meg és melyeken a teljes összeg 8.600, de nem rögzítette, hogy milyen pénznemben. A városvezetőnek van egy 213.000 lejes befektetési alapja, melyet 1997-ben nyitott meg a Nederland Rt-nél.

Éves polgármesteri jövedelme 36.644 lej, a csíkszeredai Sapientia Tudományegyetem oktatójaként pedig 12.108 lejt keresett. Ezenkívül megemlíti, hogy felesége gyermeknevelési jövedelme 13.200 lej volt egy évre, a négy gyermek után kapott gyermektámogatás pedig 3.020 lej volt.

Ráduly Róbert Kálmánnak a mostani a harmadik polgármesteri mandátuma Csíkszeredában.

1996-tól 2004-ig RMDSZ-es parlamenti képviselő volt, 2006-tól pedig a Román Jégkorong Szövetség Fellebbviteli Bizottságának elnöke.

Hivatalos személy bántalmazása miatt folyt bűnvádi nyomozás ellene,

miután feljelentették, hogy az RMDSZ helyi szervezetének egyik 2014. júniusi ülésén fojtogatta az egyik helyi tanácsnokot. A vizsgálatot végzőkhöz közeli források azt mondták akkoriban, hogy az RMDSZ helyi szervezetének június 24-i ülésén, melyre a helyi tanács ülése után került sor, Csucsi András Róbert tanácsnok szóba hozta az egyik helybéli polgár ügyét, aki zöldövezetet alakított ki a lakása előtt, és akit a város ezért megbírságolt. Ráduly Róbert polgármester és az említett tanácsnok között e témában vita alakult ki. Később a városvezető állítólag sértegette a tanácsnokot, majd a nézetkülönbség elfajult, Ráduly Róbert ugyanis torkon ragadta kollégáját.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester ellen 2013-ban is folyt vizsgálat, amikor a csíkszeredai városnapok alatt állítólag megvert egy SRI-tisztet, mert az illető fényképeket készített róla, amikor az eseményre meghívott testvérvárosi küldöttségekkel találkozott.

A DNA-s ügyészek nyomozásában szintén érintett Szőke Domokos alpolgármesternek, legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint van egy földterülete Csíkszeredában és egy másik Nagygalambfalván. Megemlít még egy csíkszeredai házat, melyet 2008-ban vásárolt a telekkel együtt, 25 éves futamidejű bankhitelből.

Ezen kívül van egy 3.790 eurós folyószámlája a BRD-nál, melyet 2008-ban nyitott meg, valamint egy 3.785 eurós betétszámlája az OTP Banknál, melyet 2007-ben nyitott meg. Szőke Domokosnak van még egy 2008-ban felvetett és 2033-ban lejáró 183.758 eurós hitele.

Az alpolgármesteri tisztségből évente 31.260 lej jövedelme származik.

A DNA ügyészei szerdán tartottak házkutatást a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalban. Ezen kívül a nyomozók a város polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, valamint az egyik alpolgármester, Szőke Domokos házát is átkutatták, valamint egyes cégek székhelyeit, és Erőss Zoltán, a City Parking cég vezetőjének házát is, mellyel a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalnak szerződése van a parkolók üzemeltetésére és kerékbilincsek felhelyezésére vonatkozóan. A Csíkszeredai Helyi Tanács egy 2010-es határozatával a City Parking cégnek ítélte oda a város parkolóinak és közterületi várakozási helyeinek kezelését.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) egy szerda reggel közzétett sajtóközleményében megjegyezte, hogy a DNA korrupcióellenes részlegének ügyészei olyan bűnügyben végeznek vizsgálatokat, melyben felmerült egyes korrupciós és korrupció jellegű bűncselekmények 2007 és 2015 közötti elkövetésének gyanúja.

Hirdetés

Igazságszolgáltatási források kijelentették, hogy ebben az ügyben a csíkszeredai polgármestert, Ráduly Róbert Kálmánt és a két alpolgármestert, Szőke Domokost és Antal Attilát gyanúsítják korrupciós tettekkel. (Ez azért furcsa, mert tudomásunk szerint Antal Attila ellen nem indult hivatalos eljárás – a szerk.)

A Mediafax által megszerzett nyomozati dokumentumok szerint Ráduly Róbert Kálmán RMDSZ-es polgármestert azzal gyanúsítják, hogy állítólag

havi 10.000 eurót kapott megvesztegetésként

a csíkszeredai parkolási díjakat beszedő City Parking cégtől. A városvezető cserébe kedvezményeket biztosított számukra a parkolóhelyek koncessziós díjaiból, és feljogosította ezt a céget a városban szabálytalanul parkolók megbírságolására. A nyomozók szerint, a polgármester részéről egy közvetítő tartotta a kapcsolatot a céggel.

A dokumentumban a nyomozók arra is rámutatnak, hogy Csíkszereda polgármestere

további 200.000 lejt kapott megvesztegetésként,

építési engedélyekért és egy építőanyagokat forgalmazó üzlet megépítéséhez és működtetéséhez szükséges közúti munkálatok elvégzéséért. Az összeget állítólag az építési engedélyek kiadása, illetve az üzlet parkolójához vezető közút kialakítása idején fizették ki.

Az idézett forrás szerint Ráduly Róbert Kálmán polgármestert hivatallal való visszaéléssel is vádolják, mert kiutalt egy megyei tanácsnoknak egy ANL-lakást. Ennek megfelelően a polgármester az ANL-s lakások elosztásának elsőbbségi sorrendjét meghatározó pontozási kritériumokat elfogadó és a fiataloknak szánt lakások kiutalási kéréseit elbíráló bizottság elnökeként engedélyezte egy ANL-lakás kiutalását, majd bérbeadását egy olyan tanácsnoknak, akivel közeli kapcsolatban állt, bár az nem teljesítette azt a kötelező kritériumot, miszerint csíkszeredai munkahellyel kellett volna rendelkeznie.

Továbbá a polgármester állítólag 5.000 eurót kért azért,

hogy egy bizonyos cég kapjon meg egy mobiltelefonos szolgáltatásokról szóló szerződést. „Ráduly Róbert a törvényesség látszatának fenntartásához azt kérte, hogy az 5.000 eurót banki átutalással támogatásként juttassák el egy olyan társaság bankszámlájára, akinek egy megbízható személy a tulajdonosa/ügyvezetője”, állítják az ügyészek.

Az ügyészek állítása szerint Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos alpolgármester a 2007–2014-es időszakban „jogosulatlan előnyben részesítették” a Topo Service céget, mert állítólag – több részletben – indokolatlan kifizetéseket engedélyeztek e cég számára, melynek az általános kataszteri munkálatok elvégzésére volt szerződése. Az indokolatlan kifizetések egy olyan szerződés alapján történtek, mely a polgármesteri hivatal és a cég között született, eredetileg 640.904 lej értékben, amit aztán egy kiegészítő irattal 961.304 lejre növeltek. Ennek megfelelően a céget annak ellenére fizették ki, hogy nem teljesültek a műszaki és törvényi feltételek, ugyanis az általános kataszteri munkálatok engedélyezésére egyedül illetékes hatóság – az Országos Kataszteri Hivatal és megyei szintű alárendelt szerve, az OCPI Hargita megtagadták a munkálatok átvételét.

A polgármesteri hivatal a 2007–2014 időszakban fizetett a Topo Service Rt-nek, holott az OCPI Hargita háromszor is visszadobta a Topo Service Rt. által készített kataszteri dokumentációt és tájékoztatta a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalt valamint a Topo Service Rt-t, hogy az iratokat nem lehet figyelembe venni a települési általános kataszteri nyilvántartás elkészítéséhez és ezen a területen teljesen használhatatlanok, állítják még a nyomozók. Azt is állítják, hogy a polgármesteri hivatal az összes kifizetést a 2007–2014-es időszakban hajtotta végre, nagy részüket az OCPI Hargita által egymás után elküldött értesítéseket követően, melyek az összeállított kataszteri dokumentáció használhatatlanságát tanúsították. „A Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal által a Topo Service Rt. számára, a településen végrehajtott általános kataszteri munkálatokra végrehajtott kifizetések indokolatlanok voltak és anyagi kárt okozta a közigazgatási-területi egységnek”, áll a nyomozók Mediafax által megszerzett dokumentumaiban.

Szőke Domokos alpolgármester, a pályázatértékelő bizottság elnöke állítólag előnyben részesítette a bukaresti Garden Center Grup céget, amikor egy több mint 1,3 millió lej értékű és a Környezetvédelmi Alapkezelő által „A környezet minőségét a településeken létrehozott zöldövezetekkel javító országos program” keretében társfinanszírozott, zöldterületek kialakítására vonatkozó szerződést ítélt neki oda.

A nyomozók állítása szerint a beruházás finanszírozását százszorosan túlméretezték, így legalább 188.011 lej kárt okoztak a Környezetvédelmi Minisztériumnak.

Antal Attila alpolgármestert azzal gyanúsítják, hogy a pályázatértékelő bizottság elnökeként szabálytalanul ítélte oda a csíkszeredai Márton Áron és Segítő Mária középiskolák felújítására és korszerűsítésére vonatkozó, 18.034.663,63 lej értékű és a Regionális Operatív Programból finanszírozott szerződést. A nyomozók szerint az alpolgármester cserébe kedvező feltételekkel részesült építőipari szolgáltatásokban a nyertes cégtől (munkaerő, szállítóeszközök és építőanyagok) csíkszeredai lakásánál, mely a szülei lakhelyeként van nyilvántartva. Az építőipari cég 20.000 lej értékben számolta el az ezen az ingatlanon elvégzett munkákat, holott azok legalább 100.000 lejbe kerültek.

Hirdetés