Ha nem vagyunk résen, elvehetik megszerzett jogainkat is

A címben szereplő kijelentést Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tette az erdélyi egyházi vagyon visszaszolgáltatása kapcsán az EP-ben.
Hirdetés

Az erdélyi magyarság aktuális kérdéseivel, többek között az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügyével is foglalkozott az Európai Parlament (EP) kisebbségügyi munkacsoportja – közölte csütörtökön Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az úgynevezett intergroup vezetője.

A politikus közleménye szerint a munkacsoport ülésén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is részt vett, s részletesen összefoglalta az erdélyi magyar közösség helyzetének alakulását a rendszerváltást követően.

„Ha nem vagyunk résen, még az is megtörténhet, hogy elveszik megszerzett jogokat”

– idézi a közlemény Kelemen Hunort. A Székely Mikó Kollégium ügye kapcsán elmondta, hogy „perverz megoldás bírósági eljárással visszavenni egyházi ingatlanokat, ez ugyanis veszélyes precedenst teremhet”. Ismertette, hogy a romániai református egyház az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a tulajdonjog megsértése miatt.

Gál Kinga rámutatott, hogy a vallás kiemelkedő fontosságú identitás megőrző erő, a közösségek tulajdonuktól való megfosztása, 

a „tulajdonjog teljes megsértése” pedig erős bázistól fosztotta meg a magyarságot.

„A jogbiztonságot, a jogállamiságot látom veszélyeztetve. Ez pedig elfogadhatatlan kellene, hogy legyen az unióban, hiszen olyan alapjogok sérülnek, mint a tulajdonjog. Az embereknek, az erdélyi magyaroknak a jogba, a szerzett jogba, valamint az igazságszolgáltatásba vetett hitét, bizalmát ássa alá mindez. Ezért sem az Európai Bizottság, sem az EP nem léphet át a Mikó-ügy felett. Mindent megteszünk azért, hogy ezt, a jogállamiságot alapjaiban sértő ügyet napirenden tartsuk” – hívta fel a figyelmet a munkacsoport fideszes társelnöke. 

Hirdetés