Sztrájkol a helyi közigazgatás

Április 30-ára egy napos általános sztrájkot hirdettek a helyi közigazgatásban dolgozók. Csak nem lesz épp annyira általános ez a sztrájk.
Hirdetés

Csütörtökre, a munkaszünetis május elseje előtti napra hirdetett általános sztrájkot a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Föderációja (FNSA). Kedd reggelig mintegy 18 ezer szakszervezetis írta alá, hogy részt vesz a sztrájkban.

Húsz százalékos fizetésemelést kérnek, illetve az ételjegyek megítélésének liberalizálását 2015-től a helyi közigazgatásban minden olyan intézménynél, amelynek van saját bevétele.
 
A helyi közigazgatásban dolgozók több mint felének a fizetése nem haladja meg a 975 lejt – állítják a szakszervezet vezetői, akik azt kérik, hogy sorolják be a helyi közigazgatás alkalmazottait a 2010-es egységes bértáblába, vagy kapjanak ők is ugyanolyan fizetésemelést, mint a tanárok: július elsejétől tíz százalékot, majd év végén ismét tíz százalékot. A bértáblás besorolással 17-18 százalékos fizetésnövekedést érnének el – mondta Bogdan Şchiop, a szakszervezet főtitkára, aki szerint a fizetésüket 2008-ban mintegy negyven százalékkal vágták meg, ezért a szakmailag felkészültek már nem mennek dolgozni a helyi közigazgatásba.
 
A sztrájkolók megállapodtak abban, hogy nem szüntetik be teljesen a munkát, a polgármesteri hivataloknál halotti bizonyítványt kiállítanak, és egyetlen ügyintéző ablaknál lehetővé teszik a bírságok 24 órán belüli kifizetését.
 
Kolozsváron például a közkapcsolatok osztályán valószínűleg dolgozni fognak, mert az ottani alkalmazottak nem szakszervezeti tagok. A februári figyelmeztető sztrájkban sem vett mindenki részt. Most 770-en jelezték, hogy sztrájkolni fognak, vagyis az alkalmazottak mintegy 80 százaléka.
 
A Kolozs megyei tanács alkalmazottai dolgoznak majd, ahogy a tordai városháza dolgozói is. Dézsen, Szamosújváron és 30 községben sztrájkolni fognak a megyében.
 
Egy hónap múlva, május 27-én nagygyűlést tartanak Bukarestben, ahova legalább háromezer személyt várnak, és ha ez sem vezet eredményre, akkor határozatlan idejű általános sztrájk szervezésébe fognak.
 
 

Hirdetés