A cirkusz mellé olcsó vizet ad a népnek a kormány

Az áfacsökkentést ugyanis a vezetékes ivóvízre is kiterjesztik.
Hirdetés

A kormány támogatja, hogy a vezetékes lakossági ivóvízre is terjesszék ki a 9 százalékos kedvezményes áfát – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök hétfőn.

Az intézkedést már több mint egy hete fontolgatja a kormány, számításokat végeztek, és Ponta szerint kiderült, a költségvetés „elbírná” az intézkedést. A bukaresti kabinet április elején döntött arról, hogy valamennyi élelmiszerre és alkoholmentes italra kiterjeszti a kedvezményes áfát, miután tavaly szeptembertől elsőként a kenyér esetében vezették be.

A Ponta-kormány eredetileg úgy tervezte, hogy öt köbméter víz fogyasztásáig lesz érvényes az alacsonyabb áfakulcs, de a miniszterelnök hétfőn elmondta: az ellenőrzése bonyolult lenne, így a teljes mennyiségű vezetékes ivóvízfogyasztásra érvényes lesz a kedvezményes áfa. Közölte, hogy az állami költségvetést kevesebb mint 100 millió euróval terhelné az intézkedés.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a kedvezményes áfa élelmiszerekre kiterjesztését tartalmazó sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitájakor terjeszti be az ivóvízre vonatkozó javaslatot. A szóban forgó rendeletet a kormány már elfogadta, a parlament egy későbbi időpontban vitatja meg, de az élelmiszerek 9 százalékos áfája a parlamenti vita időpontjától függetlenül június 1-jén lép hatályba. Az ivóvízre vonatkozó javaslat hatályba lépésének nincs pontos határideje.

A múlt héten Ionuț Vulpescu kulturális miniszter bejelentette, hogy a könyvek esetében a 9 százalékos kedvezményes áfát 5 százalékra csökkentik. Ez január 1-jétől lenne hatályos a kormány által a parlament elé terjesztett, egyéb adócsökkentéseket is tartalmazó adótörvény-módosításaival együtt. Az elfogadásra javasolt módosított adótörvény egyebek mellett a jelenlegi 24 százalékos általános áfát csökkenti 20 százalékra január 1-jével.
 

Hirdetés