Hivatalosan, útlevéllel hozták ki Tóásót Bolíviából

Nem volt titkosszolgálati akció, teljesen törvényes volt a kiutazás.
Hirdetés

A magyar külügy ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek, hogy Bolíviát elhagyva Magyarországra utazhasson – közölte Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten.

A bolíviai hatóságok nem adták vissza az útlevelét Tóásónak, miután börtönbüntetését letöltötte és szabadlábra került, ezért Magyarország argentin nagykövetsége kibocsátotta számára az ideiglenes útlevelet mondta Szijjártó.

Lukács Csaba újságíró, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat tagja, aki elkíséri Tóásót, a Mandinernek adott interjújában azt mondta, Bolíviában túltartózkodás esetén napi két dollárt kell fizetni, így Tóásó esetében – aki hat évek töltött a dél-amerikai országban –

több ezer dolláros összegről lett volna szó.

Lukács szerint a bolíviai kormány számos törvényt nem tartott be a Tóásó-ügyben, a szeretetszolgálat tagjai pedig úgy érezték, hogy a kiutazását sem szeretnék, ezért igényelt különleges szervezést, hogy kijusson az országból. Még tavaly januárban körüljárták az összes szóba jöhető határátkelőt, így esett a választás a 4650 méter magasan lévő Chungara-határátkelőre Chile felé.

Ideiglenes útlevelével Tóásó elvileg La Pazban is felszállhatott volna egy gépre, de az ottani reptéren nem mertek kockáztatni, mivel ott jól ismerték, hiszen Tóásót hetente repülőpvel vitték Santa Cruzba – magyarázta Lukács Csaba.

Olyan biztonsági intézkedéseket is hoztak, hogy

a bolíviai kormány ne tudja, hogy Előd el fog jönni

Hirdetés

– tette hozzá. Erre azért volt szükség, mivel Tóásó februárban aláírt egy megállapodást a kormánnyal, amelyben vállalta, hogy szabadulása után 30-90 napig még marad az országban, hogy a jogi ügyeket rendezze a kormánnyal.

Ki nem mondva arról szólt ez, hogy ha lemond a nemzetközi perről, cserébe kaphat valamit. Három hete viszont már nem is találkoztak vele. Nem akartuk kivárni, hogy mondjuk újra bedurvuljanak. Olyan országban, ahol bármit lehet, benne van a levegőben, hogy előállnak mondjuk egy újabb váddal és őrizetbe veszik” – mondta Lukács.

Tóásó Előd hétfőn délután érkezik meg Budapestre.

(fotó: MTI)

Hirdetés