Török Zsolt jól van

A Facebook-oldalán található bejegyzés szerint túlélte a pusztító nepáli földrengést az Everestre induló aradi alpinista.
Hirdetés

„Zsolt jól van, az 1-es táborban tartózkodik, és ott is tölti az éjszakát” – írja az Everest meghódítására indult aradi hegymászó Facebook-oldalán volt felesége, Minerva. Az információ – a poszt tanúsága szerint – az expedíciót szervező nepáli ügynökség képviselőitől érkezett.

Mint arról beszámoltunk, Török Zsolt aprilis 4-én indult Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Elmondta, hogy a déli oldalon próbálkozik, amelyiken a csúcs első meghódítói, Edmund Hillary és Tenzing Norgay is haladtak.

Nepált a Richter skála szerint 7,8-as erősségű földrengés rázta meg szombaton, amely hatalmas károkat okozott, becslések szerint 1500 körüli a halottak száma (részletek itt).

A földrengés nyomán lavina söpört végig az Everest alaptáborán, ahol legalább 300 hegymászó tartózkodik. Legalább tíz, de egyes híradások szerint 18 hegymászó meghalt. A földrengés és az utórezgések  miatt a felső táborokban rekedt több hegymászócsapat, mivel a Khumbu-jégesésen kiépített út járhatatlanná vált.

Dan Mazur Everest-veterán, expedícióvezető írta a Twitteren:

Hirdetés