Szerző: Bodolai Gyöngyi
2015. április 24. péntek, 07:52
A román kormányoknak és oktatásügynek a legnagyobb adóssága, hogy a mai napig sem volt akarat, hogy legalább a kétszintű érettségi vizsgát bevezesse.

„Az általános iskolából a középfokú oktatásba való átmenet statisztikáin sokat javított az a gyakorlat, hogy a sikertelenül képességvizsgázó diákokat is besorolják valamelyik középfokú oktatási formába. A szakiskolát kivéve nehéz elképzelni, hogy ezek a diákok megállják a helyüket, miután az alsóbb szinteken sem értek el átmenő jegyet. Ha el is jutnak valahogy a XII. osztály végéig, egészen biztos, hogy a jelenlegi érettségi követelményeknek nem tesznek eleget. Egy másik gond, hogy hiába sorolják be a lakhelyétől kisebb vagy nagyobb távolságra levő iskolába azt a tanulót, akinek szülei munkanélküliek vagy alkalmi munkából tengődnek, mert a család képtelen az autóbuszbérlet, az iskoláztatással, esetleg a bentlakással, kosztozással járó egyéb költségeket fedezni.

Ennek a jelenségnek a felmérésére is pontos statisztikák kellenének ahhoz, hogy minden tanulni akaró fiatalon segíteni lehessen. A középiskolás korú roma fiataloknak még reménytelenebb a helyzetük. Rajtuk kívül sok családban már eleve úgy tevődik fel a kérdés, hogy minek járja végig az iskolát a gyermek, minek a sok költség, ha az érettségin úgyis megbukik? Nos, a román kormányoknak és oktatásügynek a legnagyobb adóssága, hogy a mai napig sem volt akarat, hogy legalább a kétszintű érettségi vizsgát bevezesse. Bár a világbanki hitel tételesen előírja a tantervek és a cikluszáró vizsgák átértékelését, az oktatás minőségének a javítását, a nyilatkozatokból nem derült ki, hogy mindez szerepelne a kormányprogramban.

Azt viszont már a múlt évtől tudjuk, hogy az egyetemek olyan oktatási formát indíthattak, amelyre a sikertelenül érettségizőket is felveszik. Az előzményekből és a téma kapcsán elhangzó szóvirágokból ítélve előfordulhat, hogy a problémák gyökeréig ható megoldások helyett, amelyek alapos előkészítését megkérdőjelezi a minisztérium rendelkezésére álló 60 napos időszak, továbbra is csupán a tűzoltásra, a következmények enyhítésére fogják a világbanki hitelt költeni."

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.