Emiatt halt meg vasárnap 800 ember a Földközi-tengeren

A hajó egyik oldalára zsúfolódtak, de ütközés is volt.
Hirdetés

Őrizetbe vették az olasz hatóságok azt a két férfit, akik kormányozták a vasárnap éjszaka a Földközi-tengeren, a líbiai partoknál felborult hajót. A katasztrófában több mint 800, Európába tartó illegális bevándorló meghalt, csak 27 túlélőt – köztük a két vezetőt – sikerült kimenteni a tengerből.

A hajóbaleset helyszínére elsőként érkezett olasz parti őrség egyik hajója vette fedélzetére a túlélőket, akik hétfőn késő este érkeztek meg Szicíliába. Az olasz szigetig tartó út alatt a parti őrség emberei kihallgatták a túlélőket, akik rekonstruálták a történteket és azonosították a hajót irányító két férfit. A 27 éves tunéziai és a 25 éves szíriai férfit

emberkereskedelem miatt vették őrizetbe.

A beszámolók szerint a hajó mintegy 850 embert szállíthatott. Az olasz ügyészség azonban hangsúlyozta, hogy nincsenek pontos adatok az utasok számáról. A túlélők elmondták, hogy a nyílt tengeren elhaladt a közelükben egy teherszállító hajó. Ennek akarva jelezni a bevándorlók az őket szállító hajó egyik oldalára zsúfolódtak, de az időközben a helyszínre érkezett King Jacob portugál teherhajó neki is ütközött a bevándorlókkal teli hajónak.

A túlélők közül néhányan kórházi ellátásra szorultak, a többieket a szicíliai Mineóban levő befogadó állomáson helyezték el. Jelenleg azonosításuk folyik. Mentők és orvosok úgy fogalmaztak, hogy sokat szenvedett emberekről van szó. A túlélők között négy fiatalkorú is van. A Save the Children Italia gyermekjogvédő szervezet adatai szerint

a hajón hatvan kis-, illetve fiatalkorú személy utazott.

Az év elejétől több mint 1.500 menekült halt meg a Földközi-tengeren.

Hirdetés

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke rendkívüli uniós csúcsot hívott össze csütörtökre a Földközi-tengeren kialakult helyzet megvitatására. A volt lengyel miniszterelnök közölte, hogy a csúcstalálkozó célja a legmagasabb szinten megvitatni, mit tehetnek, mit kell tenniük az uniós tagállamoknak és intézményeknek, hogy javítsanak a helyzeten.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a menekültek földközi-tengeri mentésének legnagyobb terhét viselő Olaszország, Görögország és Málta támogatásának fokozását sürgette az Európai Uniótól hétfőn. Ban rámutatott, hogy az emberek rekordszámban menekülnek a háborúk és az üldöztetések elől és hogy a menekülteknek sürgősen védelemre van szükségük a legnagyobb szükség idején.

A világszervezet első embere szerint a „valóban titáni mértékű humanitárius tragédia” rávilágított arra, hogy foglalkozni kell a migránsok helyzetével, le kell csapni a bűnözőkre, akik kihasználják a legvédtelenebbeket és meg kell erősíteni a mentési kapacitásokat a Földközi-tengeren és máshol.

Hirdetés