Olcsó a sör Romániában, de sokat is kell dolgozni érte

Romániánál csupán egy országban kell kevesebbet fizetni egy liter sörért. Hurrá!
Hirdetés

A középkategóriás és az olcsó sörök a legkelendőbbek Romániában, ami nem is csoda, hiszen egy hazai munkavállalónak átlagban 24,3 percet kell dolgoznia, hogy megkeresse egy liter árát. Az uniós átlag 5 perc, egy német kevesebb, mint 4 percet gürcöl egy liter sörért.

Örülhetnek a sörivók, hiszen kedvenc italukért Romániánál csak Bulgáriában kell kevesebbet fizetni. Az Európai Sörgyártók Szövetségének adatai szerint déli szomszédunknál egy liter sör átlagosan 3,3 lejnek megfelelő levába kerül a kiskereskedőknél, m¬íg a vendéglátó-iparban 6,9 lejt kell fizetni érte.

Nálunk boltban átlagosan 3,6 lejt, kocsmában pedig 7,5 lejt kérnek el a forgalmazók a legnépszerűbb szeszes ital literjéért. A harmadik legolcsóbb állam Magyarország, ahol a sör átlagos kiskereskedelmi ára 5,1, vendéglátó-ipari ára pedig 9 lej. Legdrágább a sör Svájcban, Finnországban és Norvégiában, ám az illető országokban a bérek is magasak, a helybeliek tehát valószínűleg megengedhetik maguknak, hogy 13,9 és 29,5 lej közötti összeget pengessenek ki literjéért.

Az egy főre eső gyártásban és fogyasztásban is a világ vezető országai közé tartozó Németországban átlagosan 4,7 lejnyi euróba kerül egy liter, ami nagyon olcsónak számít, figyelembe véve  az ottani bérszínvonalat, illetve azt, hogy a német és a román sör átlagminősége között kb. akkora a különbség, mint a két ország életszínvonala között.
 

Hirdetés