Speckó nyugdíj? Remek ötlet – a kultúrában

Klaus Johannis is jó ötletnek tartaná, ha a parlament megszavazná a speciális nyugdíjakat - a kultúrszférában dolgozóknak. A liberálisok visszavonulnak az emelt honatyanyugdíjból.
Hirdetés

Az államfő épp a bukaresti Nemzeti Színház felújított épületét látogatta meg, amikor nekiszegezték a kérdést, hogy mit szól ahhoz, hogy a honatyák úgy módosítanák a nyugdíjukat szabályozó törvényt, hogy mandátumukkal arányosan extra juttatást kaphassanak.

„Kitűnő ötletnek tartanám, ha a parlament speciális nyugdíjat szavazna meg a kultúrszférában dolgozóknak” – válaszolta Klaus Johannis.
 
A módosító javaslatot ma nyújtották be a képviselőházban, azt 255 képviselő és szenátor támogatta az aláírásával.

A liberálisok hátraarcot fújtak

Ha megszavaznák a javaslatot, ő visszautasítaná az emelt nyugdíjat – mondta a PNL tiszteletbeli elnöke, Mircea Ionescu Quintus, aki három parlamenti mandátumon van túl. Hozzátette, hogy aki magasabb nyugdíjat szeretne magának, az fizessen be több nyugdíjhozzájárulást, amikor még aktív.
 
Szerinte a maguknak magasabb nyugdíjat óhajtó honatyák először inkább a háborús veteránok nyugellátására kellett volna gondoljanak.
 
A PNL nem támogatja a javaslatot – erősítette meg Alina Gorghiu pártelnök, Ludovic Orban frakcióvezető és Ionuţ Stroe szóvivő. Mi több, kérni fogják azt a húsz liberális honatyát, aki aláírta, hogy vonja vissza aláírását a javaslatról.
 
Orban szerint a PSD konspiratív módon szerezte meg a honatyák aláírásait, egyenként mentek oda hozzájuk, és nem a parlamenti frakciókat keresték meg, hogy a pártok testületi döntést hozhassanak. Szerinte a honatyák esetében sem lehet kivételt tenni, a nyugdíj a befizetett hozzájárulás arányát kell tükrözze.
 

Hirdetés