Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a kovásznai szívkórház kényszerkeresztelője ellen

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke aláírásokkal akadályozná meg a kovásznai szívkórház átkeresztelését.
Hirdetés

Amint mi is beszámoltunk róla, az Egészségügyi Minisztérium a Kovásznán bejegyzett Iustinian Teculescu Kulturális-Keresztyén Egyesület kezdeményezésére Dr. Teculescu-Benedekre változtatta a Benedek Géza kardiológus főorvos által alapított kovásznai szívkórház nevét. A döntés felháborodást keltett mind a szakmában dolgozók körében, mind a városi és megyei elöljárókban. Előbbiekben azért, mert Nicolae Teculescu balneológus orvost sokan sarlatánnak tartották, utóbbiak pedig úgy vélekednek, Teculescunak kevés köze volt az intézethez, ezért indokolatlan a névmódósítás.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke a Maszol.ro-nak azt nyilatkozta, hogy csütörtökön aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy megakadályozzák a keresztelőt. Az ügy részleteiről csütörtökön számol be a sajtónak. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem azért ellenzik az átnevezést, mert román személyiség a névadó, hanem mert a intézmény nem Teculescu, vajnafalvi orvos munkájából jött létre és semmi köze nem volt hozzá.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete is tiltakozott: egy angol nyelvű levélben hívják fel a figyelmet az Egészségügyi Minisztérium önkényeskedéseire. 

 

Hirdetés