Már nem kell aggódni a szatmári iszlamista sejt miatt

A SRI szerint terrorszervezetek nézeteit terjesztették. De a kiutasítás óta nincs gond.
Hirdetés

A szatmárnémeti szárnyas-vágóhidat működtető, Romániából kiutasított arab származású, francia állampolgárok már nem jelentenek veszélyt — esetleges társaikat továbbra is megfigyelés alatt tartják.

Mint ismeretes, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kérésére a bukaresti táblabíróság hat arab származású, francia állampolgárt tiltott ki Románia területéről, mivel nemzetbiztonsági veszélyt jelentettek.

Gazdasági tevékenységük mellett ugyanis az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek radikális nézeteit vallották, és dzsihadista irányultságú szélsőséges iszlamista propagandát fejtettek ki, valamint híveket toboroztak Románia területén. A radikalizálódás előrehaladott állapotában levő személyek elszigetelt csoportot alkottak Szatmárnémetiben, ahol szárnyasvágóhidat és húsfeldolgozót működtettek.

A szatmári sejt vezetőjének tartott Hassib el Mahdali a Párizs melletti Soissons-ban nyilatkozott az egyik romániai hírtelevíziónak: „Ártatlan vagyok, és nincs semmi rejtegetnivalóm. A többiek is rendes, dolgos emberek. 100%-ban ártatlanok vagyunk, az biztos!” — mondta.

Hirdetés

A Szatmári Magyar Hírlap hivatalosan meg nem erősített forrása szerint a SRI 2013-tól kezdve azért figyelte meg a férfiakat, mert voltak arra mutató jelek, hogy valóban radikális nézeteket valló, iszlamista sejt szerveződött Szatmárnémetiben, és emberek toborzásával/beszervezésével foglalkoztak a szárnyashús feldolgozása mellett. Valószínűsíthető, hogy terveik is voltak a toborzott tagokkal.

A hat arab férfi már nem jelent veszélyt a szatmáriakra nézve, a SRI pedig továbbra is megfigyelés alatt tartja a feltételezett sejt-tagokat.
 

Hirdetés