Ponta jól megmondta Moszkvának

Nagyon bátran szólogat vissza az oroszoknak a NATO-védőpajzs alól.
Hirdetés

Románia a NATO megbízható partnere, és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által – jelentette ki szerdán Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy országa a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő azt állította: Románia fokozatosan az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává válik az orosz határ közelében, és ezzel kockára teszi a térség stabilitását csak azért, hogy „jobb színben tűnjön fel a tengerentúli stratégák szemében”.

Az orosz külügyi szóvivő azt sérelmezte, hogy a bukaresti kormány NATO-nehézfegyverzet befogadására készül, és növelni akarja a külföldi fegyveres egységek számát az országban. Úgy vélte, Románia ezáltal nyilvánosan fittyet hány a NATO és Oroszország közötti 1997-es megállapodásra, amelynek értelmében az észak-atlanti szövetség kötelezettséget vállalt, hogy nem telepít jelentős harcoló egységeket új tagországainak területére.

„Románia a NATO tagországa, és csak olyan döntéseket hoz, amelyeket a NATO illetve saját biztonsága szempontjából helyesnek és időszerűnek tart” – idézte Victor Pontát a kormányközlemény. A miniszterelnök leszögezte: országa elítéli az „Orosz Föderáció ukrajnai erőszakos cselekményeit”.

Ponta üdvözölte, hogy a NATO is reagált az orosz külügyi szóvivő kijelentésére. Carmen Romero, az észak-atlanti szövetség helyettes szóvivője azt közölte: a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán, és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől.

Hirdetés

Romero szerint Oroszország megsértette a nemzetközi jogot és nem tartotta tiszteletben a NATO-val kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

„Az orosz hatóságok továbbra is megalapozatlan, provokatív kijelentéseket tesznek, amelyek nem segítenek abban, hogy Európa kiszámítható és stabil legyen” – idézték a NATO helyettes szóvivőjét a román hírforrások.
 

Hirdetés