„Mederszabályozás” – szétverték a Kis-Homoród mentét

Brutális pusztítást végzett a Hargita megyei területi vízügyi igazgatóság.
Hirdetés

Vizsgálatot indított a Hargita Megyei Környezetőrség, miután a területi vízügyi igazgatóság mederszabályozás gyanánt gyakorlatilag megsemmisítette a Kis-Homoród természetes medrét Karácsonyfalva térségében.

A patakmedret munkagépekkel holdbéli tájjá gyalulták, a Kis-Homoródot szegélyező fákat és bokrokat kivágták. A „mederszabályozás” miatt esélye nincs a vízi élővilágnak a túlélésre, ívási időszak van, a halak szaporodása még az alsóbb szakaszokon is lehetetlenné válik a sárossá zavarodott vízben. A legyalult szakasz fölött több hódvár is van, de az amúgy védett vízparti rágcsálók halálra vannak ítélve, ha a mederszabályozás tovább halad felfelé – mondta  Gothárd Ferenc Alpár, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület képviselője.

Így néz ki most a Kis-Homoród Karácsonyfalvánál

(további fotók itt)

Az egyesület képviselői szerdán a helyszínen tájékozódtak a helyzetről. A vízügy és a munkálatok kolozsvári tervezője is megjelent a helyszínen, így pillanatok alatt hosszú, meddő vita alakult ki, árvíz- és környezetvédelmi érvek ütköztek eredménytelenül.

A mederszabályozás helyszíne egy gazdag élővilágú Natura 2000-es természetvédelmi területhez tartozik, aminek madárvédelmi területek is részét képezik, így az itt fészkelő, illetve átmenetileg itt élő – gyakran védett – vándormadarak élettere is károsodhatott.

Hirdetés

A munkálatokra a területen illetékes vízügyi igazgatóság, a több megyét átfogó, Vâlcea megyei központú Olt Medergondnoksági Igazgatóság adott megbízást, az intézmény Hargita megyei kirendeltségétől csak felügyelték a munkálatokat. A vízügy azonban környezetvédelmi engedély hiányában dolgozott, ugyanis a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség nem adott ki jóváhagyást a mederszabályozásra, mert a vízügytől nem kapta meg a területet érintő természetvédelmi hatástanulmányt – mondta a Székelyhon portálnak Domokos László József, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője.

(fotók: Vízpart.ro Facebook-oldala)

További részletek az alábbi linken:

Hirdetés