Tovább rohadhatnak a történelmi belvárosok

Mert a képviselőház elutasította a műemlékek felújításának állami finanszírozására vonatkozó javaslatot.
Hirdetés

A képviselőház elutasította az RMDSZ javaslatát, így nem lesz külön pénz a történelmi városközpontok műemléképületeinek felújítására. Romániában a műemlékek több mint 80 százaléka nagyon rossz vagy rossz állapotban van. Szinte nincs is olyan város, ahol ne találkoznánk omladozó félben levő műemléképületekkel.

Az RMDSZ sajtóközleményben számolt be arról, hogy a történelmi városközpontok műemléképületeinek felújítására különített volna el országos pénzkeretet az a törvénymódosító-javaslat, amelyet a kormány 28/2013-as sürgősségi rendeletét jóváhagyó törvénytervezetéhez nyújtott be a szövetség. A jogszabály-tervezet általános plénumi vitáján Cseke Attila parlamenti képviselő szólalt fel.

„A képviselőház, mint döntőház tárgyalta a törvénytervezetet. Az általunk benyújtott módosító javaslat értelmében a helyi közösségekre vonatkozó országos fejlesztési programba bevezetnénk egy olyan fejezetet, amely a történelmi városközpontokban a műemlék épületek felújítására különített volna el pénzalapot. Láthatjuk, hogy a felújított városközpontok nagymértékben lendítették a turizmust azokban az országokban, ahol felismerték ennek szükségességét. Ilyen például Szerbia, Magyarország vagy akár Csehország példája. De Romániában is mérvadó az, ahogyan az Európai Kulturális Főváros — 2007-ben zajló rendezvénysorozat kapcsán Nagyszebenben sikerült országos, helyi és uniós forrásból megfelelően felújítani a városközpont műemléképületeit. Módosító javaslatunk a Romániában működő építészeket tömörítő szövetség támogatását is élvezte” — ismertetteCseke Attila a végszavazást követően.

Hozzátette: sajnos Romániában még nem érett meg a politikai akarat arra, hogy felismerjék a műemlékek felújításának fontosságát. „Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a képviselőház plénuma elutasította ezt a javaslatot. 6 szavazaton múlott a javaslatunk elfogadása, amely lehetővé tette volna azt, hogy sok más erdélyi város (és nem csak) Nagyszeben mintájára felvirágozzon. Ez az ország és a helyi közösségek épített öröksége, melyet kötelességünk megvédeni, ugyanakkor, ha jól gazdálkodnánk vele, hasznot is húzhatnánk turisztikai szempontból” — mutatott rá a képviselő.
 

Hirdetés